Медицинске сестре и техничари прославили дан своје струке и крсну славу- Светог Василија Острошког

Јереј Величко Илић: Сестре су један од основних покретача здравства

Дан рођења Флоренс Најтингејл, британске научнице и хуманитарке, 12. мај, медицинске сестре и техничари широм света обележавају као свој дан. Како је овог датума у календару светих Српске Православне Цркве уписан Свети Василије Острошки, посленици ове професије на нашим просторима молитвено обележавају и свог небеског покровитеља. У Храму Светих лекара Козме и Дамјана у кругу Здравственог центра Ваљево Светом Литургијом је началствовао старешина Храма Покрова Пресвете Богородице јереј Величко Илић, уз саслуживање некадашњег и садашњег болничког духовника протојереја- ставрофора Радомира Алексића и јереја Драгана Станојевића, ђакона Александра Панића и ипођакона др Небојше Пакевића, као и појање певнице и молитвено присуство бројних верника, међу којима највише деце. Дирнут лепотом тог призора, јереј Величко Илић је у празничној беседи поучио о житију „малог Стојана“ из Мркоњића у Херцеговини, који је од раног детињства ишао Христовим путем, који води у живот вечни, те постао Свети Василије, чијем се кивоту у светињи на Острошкој греди данас поклањају милиони боготражитеља. Говорећи о васкршњем поздраву „Христос Васкрсе“, отац Величко Илић је навео да у њега стају све патње, победе и љубав човекова у свету. 

  • Све што ових дана певамо у цркви радује човека који је робовао греху, смрти и ђаволу. Хиљадама година припреман је пут за долазак Господа Христа, за долазак Месије. Хиљадама година су пророци најављивали долазак Спаситеља и управо они су, по речима Светог Јована Крститеља, припремили тај пут Господњи. Али, тај пут којим је Господ ишао, пут страдања и проливања крви за род људски, обавезује нас да наставимо да идемо путем Христовим, путем Светог Саве, путем Светог Василија и свих дивних српских светитеља, који нису дали да тај пут зарасте и да га обузме трње- рекао је отац Величко Илић.

Осврнувши се на ширење вере Христове кроз историју, проповедник је истакао улогу Светих апостола и низа „помоћника“, који су према својим даровима и знању сведочили јеванђеље. Важни међу њима су и Свети Козма и Дамјан, лекари који су лечили лекарским вештинама, али и молитвом и благодаћу Христовом. Обраћајући се здравственим радницима, отац Величко Илић је навео да су они заједно са духовницима позвани да лече телесне и духовне болести људи.

  • Сестре које данас славе су можда један од основних покретача здравства. Сведоци смо томе када је Ваљево у време Великог рата било „град болница“. Медицинска сестра је постала синоним здравства поред лекара- закључио је старешина Покровске цркве, узмоливши Господа за здравље људи и помоћ лекарима и медицинским сестрама при лечењу болесних.

На крају Литургије, свештеници су преломили колач са домаћинима славе- запосленима на Грудном одељењу. Та част за наредну годину припала је сестрама и техничарима Центра за рехабилитацију. Прослава је заокружена Свечаном академијом у Едукативном центру болнице.

Ј. Ј.