Васкршње даривање Кола српских сестара „Света Петка“ из Обреновца

Чланице Кола су прошле године по први пут покренуле акцију „Васкршње даривање“. Жеља свих сестара је била да оно прерасте у традицију, као и божићно, како би на тај начин два најрадоснија хришћанска празника Коло обележило у духу због кога и постоји.

Почетком Васкршњег поста сестринство се једногласно сложило да и ове године све прикупљено буде намењено Дому за незбринуту децу при манастиру Свете Петке Изворске. У дому се тренутно налази осамдесет штићеница, од којих најмлађа има двадесет година. Више од половине штићеница је непокретно. О њима брину монахиње, али и стручно особље.

Велики број Обреновачана се радо одазвао на молбу сестара и свакодневно у току поста доносио свој прилог у црквену продавницу, како новчани тако и намирнице и лекове непоходне штићеницама ове установе.

На Источни петак пре зоре сестре су кренуле пут манастира, са жељом да присуствују јутрењу, а након тога и Светој Литургији. На пут су овога пута кренуле сестре Радмила Стојановић, Биљана Јевтић, потпредседница Јелена Видаковић и председница Рената Марковић.
У манастирској библиотеци сестре је угостила игуманија Гликерија и са њима поделила радост због посете, али и проблеме са којима се сестринство суочава како би адекватно бринуло о штићеницама. Сестре је након послужења даривала захвалницом и књигама које ће красити библиотеку Кола. Из манастира сестре су се упутиле ка Дому који је у непосредној близини, где је истоварена прикупљена помоћ. Мати Севастијана је, са осмехом као и претходне године, сачекала сестре на уласку у Дом и са великом љубављу одвојено време испунила причом и догодовштинама из Дома, како лепим тако и оним мање лепим са којим се суочавају свакога дана. Тако, сестре су сазнале да нове штићенице више не примају, јер имају јако лошу сарадњу са Центром за социјални рад. Позвала је неколико покретних на прозор да поздраве сестре што су оне и учиниле на велику радост сестара.
По завршетку хуманитарних активности, чланице обреновачког Кола српских сестара поклониле су се манастиру Раваница и моштима Светог кнеза Лазара.

Рената Марковић, председница КСС-а „Света Петка“