Сећање на хероја новог времена пуковника Миленка Павловића

Крај спомен- обележја да дуплим тракама у Ваљеву одржана је 25. годину заредом свечаност у част пилота пуковника Миленка Павловића, која је и ове године окупила бројне поштоваоце лика и дела завичајног хероја

 

Прелет авиона МИГ- 29, којег су извели потпоручник Александар Маринковић и мајор Јован Илић у 12 часова и 4 минута, отворио је свечаност у част обележавања 25. годишњице откако је последњу „плаву линију“ исписао пилот пуковник Миленко Павловић, бранећи завичајно небо од напада НАТО авијације. Ратног пролећа 1999., 4. маја, у борби са технолошки неупоредиво надмоћнијим непријатељским авионима, храбри „Икар из Подгорине“ принео је отаџбини оно најдрагоценије од Бога дато- свој живот и уписао се заувек у народно сећање као херој, узор по коме стасавају нове генерације бранитеља  

-Пуковник Миленко Павловић је путоказ генерацијама и доказ да хероји постоје. Никада му се не можемо одужити за жртву коју је дао, али чување успомене на њега је наш мали допринос-  рекао је градоначелник Ваљева Лазар Гојковић. 

Успомену на бранитеља завичајног неба у песму „Последњи лет“је преточила кантауторка из Ваљева Дајана Петровић. У част годишњице извела ју је са младом музичком уметницом Анастасијом Ђурђевић. Свој уметнички печат свечаности дали су и наставник музичке културе Марко Томић, вокална група Центра за неговање традиције и културе ваљевског краја „Абрашевић“и рецитатор Вукан Лукић. Симболично, плаву линију балонима су исписали чланови Боксерског клуба „Пилот Миленко Павловић“. 

Венце и цвеће крај спомен- обележја положили су чланови породице, представници Војске Србије, Полицијске управе Ваљево, Безбедносно- информативне агенције, локалне самоуправе, Холдинг компаније „Крушик“, представници борачких организација, пријатељи и поштоваоци лика и дела пуковника Павловића. По благослову Преосвећеног Епископа ваљевског г. Исихија, почаст хероју одали су свештеници из Ваљева, на челу са архијерејским намесницима првим и другим ваљевским протојерејем Драганом Јаковљевићем и протонамесником Дарком Ђурђевићем. Према богослужбеном поретку за Васкршње празнике, парастос пуковнику Миленку Павловићу Епископ ваљевски г. Исихије одслужио је 26. априла ове године у Храму Васкрсења Христовог. У име Организационог одбора, благодарје Владици Исихију и свештеницима је упутио Весељко Белушевић.

Годишњица страдања пуковника Миленка Павловића обележена је и у селу Бујачићу, на месту пада његовог авиона. Општина Осечина приредиће 11. и 12. маја ове године свечаности у његову част, те је овом приликом упућен позив свима да им се у том племенитом подухвату придруже.

Ј. Ј.