Велика радост Великог четвртка у КПЗ Ваљево

Молитве и дарови ближњих

Прелазећи преко Голготе, треба да дођемо до славног васкрсења до ког је Христос дошао, да живимо наш живот богатећи се хришћанским врлинама: љубављу, смиреношћу, кротошћу и праштањем. Онда ћемо првобитни анђеоски лик са којим смо створени очистити од сваког греха и у општем васкрсењу, које нам је Христос Својим Васкрсењем показао, и ми васкрснути у вечној радости Царства небеског, неке су од поука које је протојереј- ставрофор Милинко Јовић упутио на Светој Литургији, коју је на Велики четвртак у Капели Светог Саве у Казнено- поправном заводу служио са духовником установе протонамесником Дејаном Трипковићем, уз појање богослова Марка Лаушевића.

  • Слику Царства небеског можемо докучити кроз Свету Литургију. Како је Христос данас овде присутан међу нама, тако је присутан и у Царству небеском. Како овде данас сија светлост свеће и кандила, тако сија и вечна божанска светлост Царства небеског. Како чујемо овде предивно појање, таква је и песма анђела у Царству небеском. Сабрање нас, верујућег народа, овде у храму јесте слика праведника у Царству небеском, а иконе око нас јесу слике светитеља у њему. Да бисмо се удостојили те вечне радости, треба да обогатимо душу светим врлинама, а оно што нас спутава и оптерећује душу и савест да се тога отарасимо- рекао је прота Милинко Јовић, благосиљајући учеснике литургијског сабрања у Капели Светог Саве КПЗ Ваљево.

Поред штићеника, Светој Литургији присуствовали су васпитачи, начелница Одељења за третман Наташа Стевановић и начелник безбедносне службе Раде Тимотић, као и чланови Православне народне хришћанске заједнице „Воздвиженије Часног Крста“ и Удружења „Загрљај“. Традиционално, богомољачко братство и „Загрљај“, и ове године, штићенике установе обрадовали су васкршњим јајима. Даривано је више стотина јаја, која су украсили чланови „Загрљаја“ уз помоћ пријатеља, међу којима су ове године били и штићеници КПЗ Ваљево.

Ј. Ј.