Васкршњe радионицe у Eпархији ваљевској

Васкршње радости убских основаца

 

Ученици веронауке трећег, шестог и осмог разреда убске Основне школе „Милан Муњас“, са својим вероучитељем Растком Алимпијевићем, реализовали су низ васкршњих радионица. Током радионица ученици су истражили различите теме везане за Васкрс и изражавали своју креативност кроз цртеже и песме. Ове радионице допринеле су продубљивању разумевања поред традиционалних и духовних аспеката Празника над Празницима, Васкрса, и радости коју нам празник доноси.

Радови ученика улепшали су хол убске школе и допринели посебној атмосфери празника. Посетиоци, ученици и наставници могу да уживају у маштовитости и дубини порука које су ученици пренели кроз своје радове.  Ове радионице биле су инспиративно искуство за ученике и показале су колико су креативност и духовност важне у убској школи.

 

Растко Алимпијевић, вероучитељ

ВАСКРС

У зору кад се дан пробуди,

Васкрс је ту да срца обуди.

Свако лице осмехом се краси,

чује се дечја граја и радосни гласи.

Јаја у шрено свако боји,

у цркви звона радосно звоне,

породица се окупља, сви су своји,

љубав цвета, то нам Васкрс донесе.

Светлост нека сваком срцу сване, 

мирис пролећа ваздухом се шири, 

Васкрс доноси наду и радосне дане,

кроз обојене крошње свака птица вири.

Тома није веровао док га није дотакла његова рука,

а неки су у Њега веровали и без доказа,

Васкрсење као вечна порука, то нам Христос показа!

Миљан Станојевић VIII/5

ВАСКРС

Васкрс нам је празник важан, 

Исус нам се врати снажан.

У то време баш давно,

Исус с`крстом крену на Голготу храбро.

Многи људи, многа деца,

испратише Њега тамо.

Своме Оцу он се ближи, 

на крсту Његова невина крв клизи.

Марта Лазић III-5


ВАСКРС

Васкрс је крај поста великога,

најстрожи пост уа верника сваког, 

после којег су васкршња јаја,

почетак првих мрсних залогаја.

Фарбају се у боје црвене,

симбол крви Христове проливене.

Васкрсењем је Исус победио смрт,

ка Рајским вратима отворио пут.

Живот и вера победили су тада,

За вечно спасење да постоји нада.

У васкрење Христово верујемо сви,

да постоји Бог и добри анђели,

да су они чувари нашег дома,

ко не верује биће к`о неверни Тома.

Милица Станојевић VI/4

Васкршње јутро

Ујутру рано, зором светлом,

Исус васкрсну, победи смрт целим светом.

Светлост му пут тада отвори,

радосна вест широм целог света се прошири.

Анђели певају, небо се смеје,

Исус је жив, сада вечно ће трајати жеље.

Васкрсење Његово, симбол наде и љубави,

у срцу се никад неће више осећати болови.

Игњат Глишић III/5

 

ВАСКРС

Кад Васкрс дође, 

све нам на боље пође.

Тада куђе испуни радост,

а наша дворишта дечја младост.

Кокина јаја поцрвене,

а наши образи постану насмејани.

Нека Васкрсење Христово здравље и срећу донесе,

Срећан празник, Христос Воскресе!

Наталија Мајторовић

Василије Јефтић III/5


Васкршње радионице у школама Тамнаве

У сусрет празнику Васкрсења Христовог у ОШ ,,Рајко Михаиловић” у Бањанима, као и у издвојеним одељењима ове школе у Врелу, Брезовици и Калиновцу, током последње радне недеље пред празнике одржане су васкршње радионице. Такође, радионице су одржане и у издвојеним одељењима Основне школе ,,Јован Цвијић” у местима Суво Село и Месарци. На радионицама ђаци ових школа су по својој машти шарали васкршња јаја разним техникама, али и правили радове на папиру бојећи јаја, животињице и друге васкршње мотиве. 
Ученици школе у Врелу су имали прилику да њихова јаја учествују на турниру школе где је жири, састављен од учитеља и наставника, бирао три најлепше украшена јајета, чији су аутори награђени  симболичним наградама. Најлепше украшено јаје је имала ученица седмог разреда Мија Васић.
У матичној школи у Бањанима последњег дана пред распуст направљена је велика радионица, на којој су ђаци те школе у гостима имали и ђаке школе у Сувом Селу. Највећа просторија школе била је једва довољна да прими све ђаке који су учествовали. Жири су и овај пут чинили запослени, учитељи и наставници школе. Прва три места са најлепше украшеним јајима била су:
1. место ученица VII1 Јелена Маринковић;
2. место ученица VI1 Јована Станимировић и
3. место ученица VII1 Ивана Јевтић.
Овај пут додељена је и награда за групни рад одељењима II1 и III1, ђацима чијем одељењу је учитељица Јелена Младеновић.
По проглашењу победника, директорка школе Весна Васић доделила је победницима награде, захваливши се потом свим ђацима на учешћу и труду.

 

Михаило Михаиловић, вероучитељ


Ученици ОШ „Андра Савчић“ традиционално креативно дочекују Васкрс

И ове године, радујући  се сусретању Празника над празницима, вероучитељице у Основној школи “ Андра Савчић” Данијела Шибалић и Јелена Јевтић организовале су Васкршње радионице и базар дечјих рукотворина. Са жељом да сви у миру, радости и љубави прославе Васкрсење Господње, ученици су сликали, шарали и фарбали васкршња јаја, показавши изузетне вештине, али пре свега љубав са којом су прионули овим традиционалним креативним сабрањима у школи.

 Јелена Јевтић и Данијела Шибалић


Ученици ОШ „Стеван Филиповић“ сусрет васкршњим празницима 

 У сусрет Највећем хришћанском празнику одржане су мнобројне креативне радионице на часовима верске наставе. Тако, ученици ОШ ,,Стеван Филиповић“ из Ваљевске Лознице  учествовали су на радионици посвећеној Лазаревој суботи – Врбици. Они су заједно са својим учитељицама и вероучитељем правили венчиће од врбових гранчица и украшавали их пољским цвећем. Уз пригодне песмице и приче о обичајима везаним за Врбицу. 

Јокић Владимир, вероучитељ


Шарање васкршњих јаја у оба обреновачка храма

По благослову Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског г..Исихија, ове године по први пут у портама оба обреновачка храма организована је васкршња радионица, у којој су основци посавског намесништа шарали васкршња јаја.

Првога дана радионице, на Велики понедељак 29. априла 2024. , у порти Храма Сабора Српских светитеља окупило се око 300 основаца од првог до четвртог разреда, углавном ученика оближње ОШ „Јован Јовановић Змај“, предвођених вероучитељима Стефаном Брековићем, Вукашином Бегенишићем и Николом Василићем. Такође, учешће су узела и деца из оближњих места Стублина и Скеле, у пратњи вероучитеља Неде Вељовић и Михаила Спасојевића.

Другог дана васкршње радионице, на Велики уторак, 30.априла 2024., радионица је настављена у црквеном дому и порти Храма Силаска Светог Духа на апостоле. Ученици ОШ „Јефимија“, ОШ „Посавски партизани“ и Прве обреновачке основне школе са својим вероучитељима Билјаном Живојиновић, Гораном Крсмановићем и свештеником Петком Влаховићем шарали су јаја и на креативан начин изражавали радост Васкрсења Господа Исуса Христа. Такође и другог дана било је ученика из Стублина са вероучитељицом Недом Вељовић, као и из ОШ „Грабовац“, које је предводио вероучитељ ђакон Милан Нинковић.

Учесници радионице благодарни су свештенству обреновачких храмова, а нарочито старешинама о. Гордону Василићу и о. Љубомиру Миловановићу, који су обезбедили јаја за шарање, као и сав неопходан материјал за овако успешну радионицу. Такође, у оба храма припремљено је било и послужење за све ученике.
Овогодишња радионица је завршена са васкршњим поздравом, у нади да ће постати традиција.

Стефан Брековић, вероучитељ


 Васкрс у радовима љишких основаца

Поводом предстојећег празника Васкрсења Христовог, ученици млађих разреда ОШ „Сава Керковић“ из Љига учествовали су у изради радова представљених у оквиру васкршњих изложби, како у градској школи у Љигу тако и сеоским школама у Латковићу, Јајчићу и Цветановцу. Радови љишких основаца обухватају јаја од хамер папира, цртеже са темом Страдања и Васкрсења Христовог, цртеже васкршњих јаја и корпи, васкршње честитке и на крају васкршње корпице и јаја, које су израдили четвртаци.
Вероучитељ Немања Јанковић

Васкршње радости у Првој основној школи

У сусрет  Васкрсењу Господњем и ове године одржане креативне радионице и традиционални Васкршњи базар у Првој основној школи.Вероучитељи су сарадњи са учитељима и наставницима организовали радионице у којима су ученици користећи разне материјале,показали своју маштовитост и креативност у украшавању васкршњих јаја.Ученици су припремили и продајну изложбу својих радова,украса и свих рукотворина у духу најрадоснијег хришћанског празника,уз жеље да празничне дане испуне радошћу.

вероучитељи Сандра Јовановић и ђакон Немања Арсеновић


Васкршња радионица у Радљеву

У ОШ ,,Душан Даниловић“ у Радљеву организована је Васкршња радионица поводом предстојећег празника. Ученици нижих разреда су певали, глумили, проверавали своја знања и умећа у шарању јаја. Наставник верске наставе ђакон Марко Филиповић је са учитељицама водио квиз знања и радионицу. На крају су проглашени победници награђени књигама, свескама и прибором. У склопу радионице организован је и хуманитарни базар, а од сакупљеног новца омогућен је свој деци одлазак на екскурзију. 


Васкршња радионица у Храму Вазнесења Христовог у Мионици

На празник Лазереве Суботе у порти храма Вазнесења Христовог у Мионици одржана је радионица и програм који су предводила деца средње и основне школе, после вечерњег богослужења деца су изложила своје радове које су припремали са својим учитељима и вероучитељима.

Општина Мионица је такође помогла и учествовала у овом догађају а по завршетку програма се обратио и намесник протојереј ставрофор Саша Тимотић и председник општине Бобан Јанковић говорили су о плану да се реновира Храм Вазнесења Господњег

Ђаци у Стублинама за васкршњу радост школског друга

У Основној школи “Живојин Перић” у Стублинама су са најмлађим ученицима организоване васкршње радионице. Ученици су шарали јаја, цртали и правили васкршње украсе. Један део украса је искоришћен за продају на школском хуманитарном сајму, који је организован за сакупљање новчаних средстава за лечење дечака Огњена Бојковића. 

Ученици се сваке године изнова радују радионицама, јер на њима имају прилику да покажу своју креативност, а њихов труд и жеља да све што лепше изгледа су увек приметни. Такође, на радионицама слушају васкршње песмице, приче и гледају цртане филмове који су посвећени овом великом празнику. Ове године су организована и три повезана тимска часа веронауке, ликовне и музичке културе и српског језика са учитељицом првог разреда Јеленом Тодоровић са темом Васкрса. Прављени су различити украси, а ученици су украшавали кувана јаја која су искористили за мало такмичење у куцању јајима на једном од часова. Такође, на овим часовима су ученици чули приче о Тајној вечери, страдању Христовом, погребу и Васкрсењу, а одгледали су и цртани филм са овом темом. 

Ученици старијих разреда су свој допринос дали кроз цртање васкршњих радова од којих су се неки нашли на паноу хола школе.

Неда Вељовић, вероучитељица


Ишчекивање Васкрсења Христовог у Скели

У Основној школи „Никола Тесла“ у Скели дечија радост у ишчекивању Васкрса се може приметити кад се закорачи у школу. На самом улазу, на централном паноу, ученици старијих разреда су исказали своју креативност цртежима јеванђелских прича са мотивима стрипа и васкршњим јајима. Потребно је нагласити и одличну сарадњу са наставницом ликовне културе Миленом Нешић, чији је допринос у васкршњој радионици био велики. Најмлађи ученици су украшавали васкршња јаја. Такође, овој радионици ученице Софија и Тамара Ранковић дале су едукативни карактер, које су самоиницијативно направиле презентацију и одржале предавање својим другарима из разреда о Васкрсењу Господњем и данима који су му претходили.

 

Михаило Спасојевић, вероучитељ


Васкршње радионице у тамнавским школама

У ОШ  ,,Милан Муњас“ одржане су васкршње радионице. Поред матичне школе у Убу, учествовали су и ученици из издвојених одељења у Гвозденовићу и Јошеви.  Пре самих радионица, ученици су научили због чега је Васкрсење Христово највећи празник и шта се тога дана десило значајно за наше спасење. Показали су велико интересовање за сам празник. На радионицама су слушали наше најлепше црквене песме посвећене Васкрсу и бојили су васкршња јаја како су желели. Одређена одељења су украсила своје учионице радовима.


Радионице  „Васкршња радост“ у Тамнави

         Васкрс – највећи хришћански празник, празник је радости који са нестрпљењем и одушевљењем дочекују сва деца. У ОШ „Милан Муњас“ Уб, ученици четвртог разреда матичне школе, издвојених одељења из Лончаника, Совљака, Трлића, Новака и Црвене Јабуке, и ОШ „Миле Дубљевић“ Лајковац, Издвојено одељење Бајевац, са радошћу су узели учешће у радионици „Васкршња радост“. Користећи разне материјале: пластелин, темпере водене бојице, фломастере, бојили су и на разне друге начине украшавали дрвена, кувана јаја и јаја од стиропора. Овим активностима су имали прилику да изразе своју креативност, али и љубав према долазећем празнику Васкрсења Господа Исуса Христа, док су неки тврдили и да им је то најлепши празник.

Весна Нинковић, вероучитељ


Васкршње радионице најмлађих ученика ОШ „Војвода Мишић“ Пецка

Најмлађи ученици Основне школе „Војвода Мишић“ из Пецке и Издвојених одељења Комирић, Белотић и Остружањ Образовно- васпитног центра „Браћа Недић“ из Осечине, и ове године, радосно су учествовали у шарању јаја, а такође и у осталим пригодним активностима везаним за највећи хришћански празник-  Васкрс. За шарање јаја користили су се разним техникама и вештинама и веома лепо дружили, делећи радост наступајућег празника.

ђакон Слободан Андрић,  вероучитељ


Љижанка Јелена Павловић лауреат литерарног конкурса „Светосавље и наше доба“

Јелена Павловић, ученица првог разреда ОШ „Сава Керковић“ Љиг  освојила је прво место у категорији млађих основаца на XXXII литерарном конкурсу ,,Светосавље и наше доба“ одржаном ове године под покровитељством Министарстава просвете Републике Србије. Инспирисана ликом и делом Патријарха Павла написала је песмицу ,,Будимо људи“ коју овде доносимо.
Будимо људи
Будимо људи,
свако нек се труди!
Да све људе волимо,
Бога милог молимо!
Да нам чува бату, секу,
маму, тату, баку, деку!
Да нам сунце лепо греје,
да се дете увек смеје!
Да нам сија месец жути,
и да нисмо никад љути!
Да дам мами букет цвећа,
за мене је права срећа!
Да ужину делимо
и да се веселимо!
Будимо људи
свако нек се труди!