Славска светковина у капели на Новом гробљу

Јереј Величко Илић: У Цркви Христовој туга и жалост се окрећу на радост

  • Прослава храмовне славе Капеле Васкрсења Лазаревог на Новом гробљу у Ваљеву, и ове године, молитвено је окупила мноштво верног народа. Светом Литургијом је началствовао архијерејски заменик Епископа ваљевског г. Исихија, протонамесник Филип Јаковљевић, уз саслуживање више свештенослужитеља из Ваљева и појање певнице, која се окупља при овој светињи на богослужењима-

У празничној проповеди, старешина Храма Покрова Пресвете Богородице јереј Величко Илић је упутио верни народ да се ближи Страсна седмица, те да треба да се припремимо да учествујемо у болу, тузи и жалости, али и за радост која је обећана свима нама- радост Христовог Васкрсења. Говорећи о Праведном Лазару, чији се спомен данас прославља у светињи на Новом гробљу, отац Величко Илић је навео да је Лазар био Христов пријатељ. Нема ничег лепшег од тога да се буде нечији пријатељ, а из Светог јеванђеља видимо колико је лепо бити пријатељ Божји.

  • У овом светом храму свако од нас би помислио да се животна радост претвара у тугу, коју је свако доживео губитком свог ближњег. Али, ако погледамо само неколико метара даље, видимо да су отворене двери које воде у Царство небеско и Господа Самог, Који чека све нас да приђемо Њему, завапимо и постанемо Његови пријатељи. Видимо и да се у Цркви Христовој та туга и жалост окрећу на радост- поучио је отац Величко Илић.

„Има ли шта лепше, него видети цркву на гробљу…“, навео је проповедник на речи Светог Владике Николаја које подсећају на страдања раних хришћана, који су се пред налетима прогонитеља молили кришом, те прве храмове подизали управо на гробљима. На ваљевском Новом гробљу, пре неколико десетина година, захваљујући ктиторима- породици Гођевац, подигнут је овај прелепи храм. Сви, који се труде да га помогну и уреде, учествују у његовом трајању, рекао је отац Величко Илић.

Закључујући славско слово, он је навео да на примеру Праведног Лазара и његовом васкрсењу видимо да, после муке и труда у овоземаљском животу, не остајемо без наде, него да нам је Господ даје да ће сваког човека подићи из мртвих.

  • Видимо да га (Лазара) Господ подиже из мртвих и свесни смо колико је лепо у животу чути неки диван и драг глас. Да ли је то глас родитеља, браће, сестара… Видимо колико је драг глас Господа, Који нас позива на покајање, отвара двери Царства небеског и чека да дођемо у Његов загрљај- рекао је старешина Покровске цркве, узмоливши Господа да сви заједно чујемо тај глас Господњи и учествујемо у радости вечног живота.

Након богослужења, преломљен је славски колач и приређена свечана трпеза за све учеснике сабрања.

Ј. Ј.