Цвети у Храму Васкрсења Христовог

Јереј Јован Новитовић: Да бисмо проживели радост Васкрсења Христовог, морамо проживети и страдања са Њим

Празник Цвети сабрао је велики број Ваљеваца у Храму Васкрсења Христовог. Светом Литургијом је началствовао архијерејски заменик Епископа ваљевског г. Исихија, протонамесник Филип Јаковљевић, уз саслуживање братства храма и појање певнице и Дечјег хора „Емануил“ под управом Вање Урошевић

Полако смо дошли до краја Свете Четрдесетнице и имамо ова дивна два радосна дана и два догађаја, који ће нас охрабрити да можемо да поднесемо својим трудом патње заједно са Господом Христом у Страсној седмици, поучио је у литургијској проповеди јереј Јован Новитовић о смислу и значају празника Врбица и Цвети, којима се приводи крају Света Четрдесетница и улази у последње дане Спаситељевог живота на земљи, испуњене страдањем, а крунисане славним васкрсењем.

Када смо постом, молитвом и покајањем себе очистили, Господ нам открива чудо Васкрсења Лазаревог. Не прво, будући да је претходно оживео сина наинске удовице и Јаирову кћер. Али, у случају Лазара, Господ је најпре сачекао да Лазар умре и, када се народ окупио, и благословио да склоне камен са гроба. Васкрсава Лазара, што мноштво народа види и сведочи, те се лепе вести брзо шире по целом Јерусалиму. Потом, Он свечано, а у исто време понизно (јашући на магарету) улази у свети град. Долази и објављује спасење Јеврејима, којима је обећан, и незнабошцима, који су били одбачени, али и даје нама залог шта бити у часу свеопштег васкрсења  објаснио је јереј Новитовић.

  • Ми људи врло лако можемо да се сетимо неког догађаја и личности, нарочито ако је та личност преминула и  била нам блиска. Кад се сећамо, можемо да оживимо моменте које смо провели са њом. Тако, са Господом Христом, не само да сећамо догађаја од пре две хиљаде година, него актуелизујемо поново те тренутке и доживљавамо у нашем времену, а све то због Његове реченице:“Ово чините у мој спомен“, коју је рекао на Велики четвртак. Зато смо данас окупљени у светом храму, да проживимо са Господом Христом Његово васкрсење. Али, да бисмо то проживели, морамо и да страдамо са Господом- поучио је отац Јован Новитовић о наступајућој Страсној седмици у којој ће верни народ поднети муке Господа Христа у заједници са Њим, плакати испод крста са Пресветом Богомајком, али након свега тога и васкрснути са Господом Христом и осећати исту ону радост којом су били испуњени жене мироносице и апостоли видевши празан гроб. Да бисмо то доживели, закључио је проповедник, треба да се наоружамо молитвом, стрпљењем и добрим делима.

Велики број верника је примио Свету тајну причешћа. На крају Литургије, протонамесник Филип Јаковљевић је честитао празник и поучио сабране да се не плаше искушења која доносе силе овог света, већ да се „сећају живог Бога“, како је учио Свети Владика Николај.

  • Сећајмо се живог Бога не само на богослужењу, већ и у својим личним молитвама у својим домовима, јер дом је црква. Када станете испред својих славских и других икона, помолите се Господу! Када се помолимо и затражимо нешто, Господ ће услишити нашу молитву. Да ли ће нас мимоићи „чаша страдања“, не знамо и није на на нама да о томе одлучујемо. Али, ако нам је „чаша страдања“ припремљена, лакше ћемо је испити са Божјим присуством, јер после таквог страдања бива васкрсење- закључио је протонамесник Филип Јаковљевић, архијерејски заменик Епископа ваљевског г. Исихија.

Ј. Ј.