Др Ненад Божовић приближио Стари завет Ваљевцима

„Господ је та савршена жртва коју је принео да би очистио читав свет“, др Ненад Божовић.

Предавањем „Читање Старог завета током страсне седмице“, које је у Конференцијској сали Вишег јавног тужилаштва у Ваљеву 25. априла одржао др Ненад Божовић, доцент на Православном богословском факултету БУ, завршен је Великопосни циклус предавања у оквиру трибина „Православље и млади“. Предавач је приближио Стари завет публици, са жељом да све присутне подстакне на читање, промишљање делова који откривају садржај Новог завета и без којих се разумевање хришћанске вере не може замислити. 

Да би присутни могли боље да разумеју који се делови Старог завета читају на богослужењима током Страсне седмице, предавач их је најпре упознао са текстовима овог дела који се читају током Свете четрдесетнице. У питању су Псалтир, Књига Постања, Приче Соломонове и Књига пророка Исаије. Најкраће речено, овим деловима се човек поучава како да води врлински живот. Током Страсне седмице, односно Недеље страдања, на Велике: понедељак, уторак и среду читају се Књига пророка Језекиља, Књига о Јову и Књига изласка, на Велики Четвртак: Књига пророка Јеремије, Књига изласка, Књига о Јову и Књига пророка Исаије, док се на Велики петак чита шест одељака. Посебно су упечатљиве ове речи: „И рече Мојсије: Покажи ми славу Твоју. И рече Господ: Ја ћу ићи испред тебе славом мојом и позваћу Име моје: Господ је пред тобом“. У њима се, према објашњењима др Божовића показује да је Христос нови Мојсије, тј. да је Христос Онај који је употпунио Стари завет. „Господ је та савршена жртва коју је принео да би очистио читав свет. Том крвљу смо помирени са Богом“, подвукао је предавач, алудирајући и на то да има много старозаветних детаља који играју улогу у разумевању Новог завета.

Тумачећи сваку књигу понаособ, професор је, рецимо, за Књигу о Јову истакао да је смисао њеног читања у томе да је Христос кротко трпљење страдања, односно да је Христос већи од Јова, јер Њега Ад не може да задржи. Занимљив је и моменат у Књизи пророка Исаије где Јевреји не препознају Месију јер су веровали да је царског рода, што се може назвати династичким месијанизмом. Посебно је упечатљива и 53. глава поменуте књиге где се описују страдања, на скоро истоветан начин као Христова након више од 700 година у Новом завету. „Нису само Јевреји такви, и Апостоли су имали проблем да препознају Христа. То је проблем свих нас људи“, рекао је предавач, подвукавши да је Велики петак зато отрежњење за све хришћане, док Велика субота најављује Васкрсење и васкршњу радост.

Након излагања, професор је одговарао на питања присутних који су били веома задовољни његовим појашњењима, али и визуелном презентацијом која је пратила предавање, које ће слушаоци и гледаоци ускоро ће моћи да чују и погледају у програму радија „Источник“, али и на интернет страницама радија и Епархије ваљевске. Протонамесник Дејан Трипковић, уредник трибина, најавио је да ће наредни сусрет бити по Васкрсу.

Марина Марић