У црквеном дому обреновачког саборног храма одржана трибина „Божанствено усхођење“

Епископ Иларион: Црква нас учи да поступно ходимо ка Богу

У навечерје празника Светог Јована Лествичника, 11. априла 2024. године, Црквена општина Обреновац при Храму Силаска Светог Духа на апостоле приредила је у црквеном дому трибину „Божанствено усхођење“, тематски утемељену на знаменитој књизи „Лествица“, у којој је славни Сиријац описао узношење душе ка Богу. По благослову Патријарха српског г. Порфирија и Преосвећеног Епископа ваљевског г. Исихија, ову тему расветлио је Преосвећени Епископ новобрдски г. Иларион, викар Патријарха Порфирија. 

Све што чини Бог из љубави и бриге за свет који је створио у Цркви се зове икономија. Оваплоћење Сина Божјег је икономија, односно домострој спасења, навео је Епископ Иларион. 

-Црква нас учи како да поступно ходимо ка Богу. Човек је биће покрета којем је потребно да доживи нешто ново и човек живи за нешто ново. Али, нажалост, то ново тражи на погрешном месту. Данас смо на „клик“ од нечег новог. Људи иду на путовања, улазе у неке нове пословне аранжмане, очекују да им се деси нешто ново, да ће им живот бити смисленији ако промене место становања или ако им се нешто деси на емотивном плану… Не мора да значи да ће ишта од тога да нам промени живот, ако се не осмелимо да кренемо путем духовног усхођења- да човек у свом срцу почне да ходи. Онда, живот споља може да буде потпуно једноличан, а да суштински буде врло динамичан- истакао је Епископ Иларион, поткрепивши своје расуђивање искуством из манастира, где је живот гледано споља, илити поредак и дужности монаха, прилично монотон, а заправо је много динамичнији него на многим местима у свету. Разлог томе, сматра Владика Иларион, јесте то што се у манастиру човек одваја од различитих пристрашћа која га умртвљују, што у свету није случај. Напротив, људски потенцијали се траће уместо да се умножавају, те долази до греха- промашаја.

Често расипамо своје потенцијале уместо да их у заједници са Богом умножавамо. Корен грехопада јесте жеља да се буде као Бог, а то је немогуће. Наша је дужност да чувамо заједницу јер, истакао је предавач, за хришћане истина није нека математичка законитост, већ „где су два и три сабрани у име Христово“. То је најдубља истина која је циљ хришћанског живота. 

Епископ Иларион је провео окупљење кроз житије Светог Јована Лествичника, подвижника на Синајској Гори, те приближио садржај чувене „Лествице“, која се до данас с пажњом чита како међу монасима, тако и међу световним људима као својеврстан приручник за духовно усхођење и узрастање у вери и подвигу.

Ј. Ј.