Молитвено сећање на потпоручнике Жељка Савичића и Синишу Радића крај Спомен- цркве Светог Георгија на Дивчибарама

Дана 6. априла лета Господњег 2024. навршило се 25 година откако су животе изгубили млади потпоручници Жељко Савичић из Београда и Синиша Радић из Ниша (постхумно унапређени у чин поручника) бранећи отаџбину у нападу НАТО авијације на Дивчибарама. На месту погибије храбрих радараца, где је у њихову част подигнута Спомен- црква Светог великомученика Георгија, заштитника војника, служен је парастос и обележена годишњица страдања у организацији 126. бригаде ВОЈИН (ваздухопловно осматрање, јављање и навођење), у присуству чланова породица,  припадника бригаде у којој су служили пострадали Савичић и Радић и поштовалаца њиховог лика и дела. 

Парастос су служили протојереј- ставрофор Стојадин Павловић, некадашњи парох дивчибарски јереј Дарко Крунић и јереј Стеван Сировљевић, који се данас духовно стара о верном народу и туристичким намерницима у овом планинском центру.

Преневши поздрав и благослов Преосвећеног Епископа ваљевског г. Исихија, јереј Дарко Крунић је указао на величину и значај жртве поручника Жељка Савичића и Синише Радића, који су за свој народ и отаџбину дали оно најдрагоценије- живот, испунивши тако јеванђељски завет о највећој љубави коју човек за ближњег може показати. „После Великог петка грануо је Васкрс, после смрти на крсту долази васкрсење“, подсетио је отац Дарко Крунић на речи Светог Владике Николаја. Тога, истакао је он, нарочито у овим данима, када чекамо Васкрс, треба да се сећамо, молећи се за наше јунаке и пружајући утеху њиховим ближњим. 

Командант 126. бригаде ВОЈИН пуковник Јовица Кепчија поздравио је присутне у име њених припадника, истакавши да је јединица изгубила два врсна класића и два добра човека. Сећање на њих чува се већ четврт века и чуваће се док јединица буде постојала, поручио је пуковник Кепчија. 

Припадници 126. бригаде ВОЈИН, чланови породица Савичић и Радић, грађани Ваљева међу којима и Жељко Мићић, ратни војни инвалид,  положили су венце и цвеће, а Дечји црквени хор „Емануил“ пригодним песмама је указао част бранитељима српског неба пролећа 1999., једног од најтужнијих од памтивека на овом простору.

Ј. Ј.