Владичанска Пређеосвећена Литургија и исповест свештенства Архијерејског намесништва подгорског у Миличиници

Протојереј- ставрофор Драган Алимпијевић: Покајање је семе, а праштање плод духовног живота

Литургијско сабрање у Храму Светог великомученика Георгија је предводио Преосвећени Епископ ваљевски г. Исихије, уз саслуживање архијерејског намесника подгорског протонамесника Борка Јаковљевића и више свештенослужитеља 

Служба свештеника подразумева да током целе године исповедају вернике. Стога, сопствено приступање Светој тајни исповести за свештенике јесте посебан дан, јер дужности њихове као и њива Господња велике су, део је поучног слова које је браћи свештеницима у миличиничком  храму упутио протојереј- ставрофор Драган Алимпијевић, старешина Храма Вазнесења Господњег у Убу. 

Јеванђељска реч свештенику је као оружје војнику и зато су свештеници дужни да се јеванђељском науком наоружавају. Псалмопевац се покајнички обратио Господу да му поврати радост – плод и резултат духовног живота, и она се вратила, указао је прота Алимпијевић.

  • Проповедници јеванђеља су у исто време проповедници радости, а јеванђеље је радосна вест. Ово је дан нашег праштања, дан мирења. Ако опростимо људима њихове грешке, опростиће и нама Отац небески. Ово је време Великог поста, кајања и измирења са Богом. Наша Црква проповеда јеванђеље о праштању зато што је Христос на крсту у самртним мукама изрекао највећу поуку роду људском:“Оче, опрости им јер не знају шта раде!“ Свети Владика Николај каже да је Својим примером Христос запечатио Своје јеванђеље и показао да без праштања ни цареви не могу царевати, ни судије судити, ни мудраци мудровати, ни учитељи учити, а богаташи и сиромаси не могу живети животом човечанским. Покајање је семе, а праштање је плод- истакао је отац Драган Алимпијевић значај двеју светих тајни у хришћанском животу, о којима је драгоцене поуке оставио Свети Владика Николај.

Ми верујемо Христу више него свим мудрацима и ко се удаљи од Бога, удаљи се од људи, древна је мудрост нашег народа. Грех нас удаљује од Бога и против њега се треба борити постом, молитвом, праштањем, љубављу и чињењем добрих дела, казао је проповедник. 

Света Четрдесетница је период покајања, враћања себи, враћања Богу и тада је лакше да се трудимо, јер то не чинимо као појединци, већ саборно, поучио је Епископ Исихије.

  • Све што се у Цркви дешава јесте саборно. Када постимо, не постимо по личном режиму, већ када и како то Црква прописује. Дакле, постимо заједно са читавом Црквом. Када се кајемо и исповедамо, то чинимо са Црквом, благодаћу Духа Светога Који је у Цркви. Зато је важно да осетимо да је Црква наш живот и да ми као хришћани не живимо као појединци, већ животом хришћанина- закључио је ваљевски архијереј, благосиљајући сабране на Литургији. 

По завршетку богослужења, свештенство Архијерејског намесништва подгорског је приступило Светој тајни исповести, коју је обавио старешина манастира Лелић игуман Георгије. 

Сабрање је заокружено братским састанком и трпезом љубави.

Ј. Ј.