Предавање оца Бранислава Кеџића у Храму Вазнесења Господњег у Убу

Дана 28. марта 2024. године старањем Православне народне хришћанске заједнице „Свети Макарије Велики“ и духовника братства протојереја Душана Бабића, а по благослову Епископа ваљевског г. Исихија, у Храму Вазнесења Господњег у Убу уприличено је духовно предавање под називом „Велики пост- време за преображај“. Предавач је био уважени професор Богословије Светог Саве у Београду отац Бранислав Кеџић. 

Велики пост би најпре требало да сагледамо као један велики наратив, као једну велику библијску причу падања, почевши још од Адамовог грехопада којим смо сви ми захваћени. Велики пост  управо јесте наше враћање у ову првобитну реалност, рекао је отац Бранислав Кеџић. Важно је да сагледамо  разлог  због кога крећемо да постимо и разумемо да нас великопосни пут враћа у период Старог завета, када се поново подучавамо свим оним истинама хришћанске вере и дочекујемо празник Васкрсења- Празник над празницима, који је  показао да је Христос тај Који је нас ослободио од греха, од робовања смрти и ђаволу и  увео у Царство Небеско. 

  • Црква нам је помогла да учинимо тај преображај својим богослужењима, на која нас позива да их што више посећујемо, нарочито у периоду радних дана од понедељка до петка. Знам да је већини људи можда немогуће да дођу, али бар  да покушамо…  И током других дана било би лепо, јер и они се разликују од остатка дана црквене године. Прве седмице служи се канон Светог Андреја Критског и ту се сусрећемо са великопосном молитвом Светог Јефрема Сирина, коју би било добро да научимо и убацимо у наше свакодневно јутарње или вечерње правило. Да је изговарамо и да она  буде наш подстрек на покајање за све што смо учинили- рекао је предавач. 

Говорећи о Литургији Пређеосвећених дарова, отац Бранислав Кеџић је навео да дарови нису одлика само славља у недељни-Васкрсни дан или празнични дан, када се радујемо и славимо, него су они такође дати нама на укрепљење и да их зато узимамо средом и петком, када се ова Литургија служи. Дарови су дати да нас окрепе у нашем великопосном подвигу и нашем труду ка обновљењу нашега живота и да тако дочекамо Највећи хришћански празник-Васкрсење Господа Христа, закључио је ота Бранислав Кеџић своје предавање у Убу.

јереј Милош Станојевић