Поклоњење светињама Кипра

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског г. Исихија, тридесетак поклоника су од 4. до 11. фебруара посетили многобројне светиње Кипра. Под духовним вођством свештеника Славка Обрадовића, а у организацији ТО „Олимпик травел“ из Беча, прво су се поклонили моштима Светог Лазара Четвородневног у Храму посвећеном њему у Ларнаки. Потом су целивали мошти више светитеља у средњовековној цркви Светог Рафаила и Марине, која потиче из 14. века. Обишли су манастире: Кендеју, као и пећину оца Кендеја; Агиа Напу, Панагиу, али и Кикос – где је сахрањен Архиепископ Макариос, првојерарх Кипарске Архиепископије, председник Кипра у три мандата, за Кипране „отац нације“. Затим су се поклонили моштима Светог великомученика Мине у манастиру посвећеном њему, као и великој светињи – манастиру Часног Крста – Омодос, где се чува канап којим је Господ био везан на Крсту.

Поклоници су обишли и манастир Тродитису, смештен у планинама Троодос, руску цркву Светог Андреја Првозваног, али и манастир Светог Јована Крститеља, где се чува глава „највећег рођеног од жене“. Кренули су и пут манастира: Светог Пантелејмона, Благовести; цркве Светог Кипријана и Јустине, али и Пафоса – стуба где је мучен Свети Апостол Павле. Посебан догађај био је сусрет са Високопреосвећеним Митрополитом морфским Неофитом, са којим су ходочасници провели више од два сата у срдачном разговору.

Велику благодарност поклоници дугују гђи Наталији Ковачевић, која их је дочекала у Ларнаки и која им је преводила, с обзиром да живи у Атини и да перфектно говори грчки језик. Важно је споменути да је ово било прво поклоничко путовање светињама Кипра, уз жељу да оваквих ходочашћа буде и убудуће.

Марина Марић