Сретење Господње – Слава Епархије тимочке

Слава Епархије тимочке – Сретење Господње, торжествено је прослављена светим евхаристијским сабрањем у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Зајечару, у четвртак 15. фебруара 2024. године, када се уједно обележава и 190 година од оснивања Епархије. Светом Литургијом началствовао је Преосвећени Епископ ваљевски господин Исихије уз саслуживање господе епископа шабачког Јеротеја и тимочког Илариона и бројних свештенослужитеља Епархије тимочке, док је на литургијске прозбе одговарао црквени хор. На Литургији молитвено учешће узео је и градоначелник Града Зајечара г. Бошко Ничић са сарадницима, представници Војске и Полиције Србије, као и директори културних установа.

На Малом входу, владика Иларион унапредио је протонамеснике Владу Вуковића, пароха мајданпечког, и Ивицу Станковића, пароха сокобањског, у протојереје, а јереје Драгана Блинџова и Марка Радосављевића, парохе зајечарске, у протонамеснике.

Након заамвоне молитве Епископ Јеротеј благословио је славске дарове и преломио је славски колач, а потом је Епископ Иларион уручио Епархијске похвалинице заслужним појединцима – г. Ватрославу Стојадиновићу, г. Горану Јанићијевићу и г. Мартину Станковићу.

У празничном обраћању владика тимочки честитао је сабраном народу епархијску славу, те је подсетио на оснивање Епархије у време епископа Доситеја Новаковића. Посебну захвалност изразио је браћи епископима на молитвеном учешћу, а онда је реч уступио Преосвећеном Епископу шабачком Јеротеју. Благодарећи на гостопримству и честитајући епархијску славу и јубилеј, владика Јеротеј говорио је о данашњем празнику и истакао: „Овај празник нас подсећа да је неопходно да имамо лични сусрет са Богом, а тај лични сусрет са Богом се остварује у нашој светој Цркви, на светим богослужењима кроз свете тајне. Потребно је да ми искорачимо ка Богу јер је Он својим оваплоћењем искорачио ка нама“.

Извор: Епархија тимочка