Велики јубилеј Прве обреновачке основне школе

Дана 12. фебруара 2024.године најстарија образовна установа у Обреновцу- Прва обреновачка основна школа прославила је 200 година свог образовног рада. Том приликом, у част значајног јубилеја школе, у Спортско-културном центру Обреновац одржана је свечана академија.

Поред бројних званица, обележавању великог јубилеја присуствовали су и архијерејски намесник посавски, протонамесник Александар Вучај, и старешина Цркве Силаска Светог Духа на апостоле, протојереј-ставрофор Љубомир Миловановић са члановима братства.

На свечаној академији присутне је поздравио отац Александар Вучај, који је пренео честитке и архијерејски благослов Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Г.Исихија. Истакавши да је јубилеј  велика радост како  наставника и ученика школе, тако и свештеника овдашње цркве, јер сви заједно испуњавају предање Светих Кирила и Методија и завештање Светог Саве, отац Александар Вучај је рекао да су векови јединства обреновачке школе и Цркве сведочанство које траје и изнова се рађа и живи кроз хиљаде живота деце и људи који су дух и лице града и заједнице. То је посебно важно у временима у којима је, како је навео, тмина мрачне идеологије покушала да прогута заједничку светлост. 

  • Засијали смо поново заједно и јединствено, онако како смо се и родили. Данас, живимо у временима препуним искушењима, егзистенцијалних и цивилизацијских, када се изнова плету паукове мреже, које покушавају да раздвоје и одвоје оно што је органски јединствено и недељиво, а то су Црква и школа. Наше заједничко двориште јесте символ и микрокосмос, националног труда и напора нашег народа који траје много дуже од овог јубилеја- поручио је архијерејски намесник посавски протонамесник Александар Вучај.

Свечаност је завршена изложбом фотографија „Преци потомцима-потомци прецима“ .