У парохијском дому Покровске цркве одржана годишња скупштина ПНХЗ „Воздвиженије Часног Крста“

Духовник братства протојереј- ставрофор Милинко Јовић поднео је извештај о раду у протеклој години. Преосвећени Епископ ваљевски г. Исихије је благословио рад ПНХЗ и градоначелнику Ваљева Лазару Гојковићу и члану Градског већа задуженом за социјална питања Марку Јевтићу уручио захвалнице за подршку активностима братства. Скупштини су присуствовали свештеници, директори школа са подручја Епархије ваљевске и бројни пријатељи и добротвори. Дом културе „Извор“ из Горића улепшао је песмом ово сабрање 

Велика је радост да све друштвене институције препознају и подржавају рад Православне народне хришћанске заједнице „Воздвиженије Часног Крста“. Сарадњом са Црквом се и оне саме освећују. Када користимо од Бога нам дате  дарове, то чинимо и за нашу корист и корист оних којима чинимо добро. Православна народна хришћанска заједница „Воздвиженије Часног Крста“ то ради, испуњавајући заповести љубави према Богу и ближњем, казао је Преосвећени Епископ ваљевски г. Исихије у свом обраћању на годишњој скупштини братства при Храму Покрова Пресвете Богородице. 

  • Господ Христос је суштински укинуо разлике између људи и упутио нас да чинимо добра дела свакоме. На тај начин се супротстављамо греху у себи, који нас тера да будемо охоли и очекујемо захвалност и углед у друштву- рекао је Владика Исихије и похвалио сва постигнућа ПНХЗ, које наставља 97 година дугу традицију Богомољачког покрета, којег је у овим крајевима основао Свети Владика Николај. 

У протеклој години ПНХЗ „Воздвиженије Часног Крста“, поред рада на духовном животу својих чланова и издавања листа „Богомолитељ“, неговала је сарадњу са братствима у епархији, али и Добротворном организацијом СПЦ „Човекољубље“ у Руми, домовима за децу и одрасле са сметњама у развоју у Ветернику и Сремчици, Казнено- поправнм заводом Ваљево и другим институцијама које се старају о потребитима. Трудимо се да угроженима помогнемо у ношењу крста сиромаштва и искрено смо благодарни свима који нас у томе подржавају, рекао је духовник братства протојереј- ставрофор Милинко Јовић. За Божић 80 породица је даривано печеницом, током целе године подељено је 360 пакета основних животних намирница, одржаване су зелене површине у манастиру Ћелије, обезбеђене ужине за 20 ученика основних и средњих школа и једнократне новчане помоћи породицама према препорукама парохијских свештеника. У сарадњи са „Човекољубљем“ и Домом за ометене у развоју у Ветернику, подељено је више хиљада комада одеће и обуће, породици Петровић из Доњих Лесковица реновирана кућа, а за Васкршње празнике подељено 5 хиљада комада јаја потребитим суграђанима и штићеницима КПЗ Ваљево. У оквиру пројекта „Упознајмо свој крај“, реализованог уз подршку Града Ваљева, а у сарадњи са Удружењем „Загрљај“, ПНХЗ организовала је за 250 ђака посете манастирима Ћелије, Лелић и Пустиња, као и боравак у Едукативном центру „Владика Милутин“ у Бебића Луци. У сарадњи са Центром за културу Ваљево, ПНХЗ је приредила ликовну колонију за 50 деце у манастиру Пустиња и духовну радионицу у порти Покровске цркве за 150 малишана. Пре неколико година обновљен је стари српски обичај заједничарења у пољским радовима- моба, у којој учествују мештани неколико села са циљем да помогну братству да обезбеди огрев за социјално угрожене породице, навео је прота Милинко Јовић у извештају за 2023. годину. У догледно време, најавио је он, требало би да почне са радом перионица веша, која би потребитима пружала и ту врсту помоћи, а припрмљена је за штампу и песмарица- збирка песама о Господу Христу, Пресветој Богородици и светитељима.

Сабрање је завршено трпезом љубави, коју је братство припремило за своје госте.

Ј. Ј.