Нова сезона циклуса „Православље и млади“ отпочела причом о Светој Земљи

Из Свете земље се враћамо просвећени Духом Светим

О Светој земљи се може много говорити, али тај благослов треба доживети, рекао је свештеник из Крагујевца Стефан Дамјановић, који заједно са својим оцем, истакнутим српским новинаром Драганом Дамјановићем, потписује филм „Пут Свете породице“, који је синоћ приказан на трибини „Света земља и Срби“ у Вишем јавном тужилаштву, у организацији Црквене општине при Храму Васкрсења Христовог

Трибином „Света земља и Срби“ отпочео је овогодишњи циклус „Православље и млади“ и настављено прослављање Светог Саве, оца српске духовности и писмености и једног од првих поклоника из рода српског светињама које сведоче о земаљским данима Господа Христа. Жељу да крочи на тло Свете земље  има сваки хришћанин, рекао је свештеник Славко Обрадовић, под чијим духовним вођством се први пут прошле године из Ваљева кренуло пут Израела и Палестине. Црква Гроба Господњег, Храм витлејемске деце, Црква Свете Марије Магдалине, Манастир Светог Саве Освећеног, Пут суза (Via dolorosa), Храм Васкрсења Христовог, као и пријем у Јерусалимској Патријаршији, незаборавна су поклоничка искуства, која човека учвршћују у вери, надахњују и чине га новим. О њима говори и документарни филм аутора Милоша Јевтића, посредством ког су учесници путовања поделили радост са посетиоцима трибине. 

Стара је изрека „Сви путеви воде у Рим“. С правом изречена у доба из ког се памти, али да није Јерусалима, не би постојала ни Црква Светог Петра, нити Свете Софије, јер Јерусалим је, према речима пророка Језекиља, „центар света и на том месту Господ обитава и пројављује своју вољу“, казао је свештеник Милић Марковић из Крагујевца, престоног града  Шумадијске епархије уз помоћ чије агенције за поклоничка путовања је отац Славко Обрадовић Ваљевце први пут повео у Свету земљу. Традицију српског поклоништва утемељио је Свети Сава. Он је волео сваку стопу Свете земље, проживљавајући је пре свега кроз „небески Јерусалим“, кога ће Господ Христос обасјавати. Посета Светој земљи подразумева да је она неодвојива од „небеског Јерусалима“, будући да је ми у светлости Васкрсења Господњег препознајемо, објаснио је свештеник Марковић. Говорећи о чуду узводног тока реке Јордан на празник крштења Господњег и другим чудима географског простора у ком је текао земаљски живот Спаситеља, отац Милић Марковић је истакао да где је велика љубав, чудо је поредак ствари, а где је мала љубав  постоји оно што називамо „нормалним“. Мотив одласка у Свету земљу јесте познање истине, смисла живота и најдубљих тајни по којима живимо и свако ко оде бива просвећен Духом Светим, закључио је он. 

О почецима српског поклоништва и задужбинарства у Светој земљи говори нам Житије Светог Саве из пера Доментијана Хиландарца. Од завештања Светог Саве Освећеног, оснивача лавре у Јерусалиму у 5. веку, датом сабраћи да једног дана владарском сину дарују штап и иконе Богомајке, што се и збило 1222. приликом првог поклоњења Светог Саве,  затим прве српске задужбине на Сионској Гори- месту дома Светог Јована Богослова, манастира Светих архангела, којег подиже највећи средњовековни задужбинар Краљ Милутин, па све до путовања Светог Кнеза Лазара и дарова Кнеза Милоша и сина му Милана, историја српског поклоништва и задужбинарских подухвата у Светој земљи је веома богата, поучио је окупљене на трибини теолог Јован Петровић, и сам вишеструки поклоник. 

Свештеник Стефан Дамјановић заједно са својим оцем, угледним српским новинаром и публицистом Драганом Дамјановићем, истраживао је пут Свете породице- Пресвете Богородице, Праведног Јосифа и малог Христа кроз градове Египта до повратка у Назарет. Бежећи од мача злогласног цара Ирода, Света породица тражила је и налазила уточишта у „земљи фараона“, о чему данас сведоче извори и други чудесни трагови о којима народ приповеда с колена на колено. Драган и Стефан Дамјановић су обишли ове просторе и њиховим трудољубљем, уз благослов блаженопочившег Патријарха српског Иринеја,  настао је филм, којег је верни народ у Ваљеву са одушевљењем погледао. Иако су у Египту боравили у време политичких превирања, када је безбедност угрожена, свакако је велики благослов бити на том путу и поклонити се местима на којима је Господ Христос боравио, поделио је отац Стефан Дамјановић своје поклоничко и стваралачко искуство са Ваљевцима. 

Трибину је својом песмом улепшала музичка уметница из Ваљева Теодора Рафаиловић, а по завршетку излагања гости из Шумадије су посетиоце даривали издањима Издавачке куће „Каленић“ Епархије шумадијске.

Ј. Ј.