Епископ Исихије у Недељу 34. по Духовима служио у Храму Вазнесења Христовог у Мионици

Протојереј- ставрофор Саша Тимотић: Господ нас све зове на вечеру љубави

У Недељу 34. по Духовима Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије предводио је литургијско сабрање у Храму Вазнесења Христовог у Мионици, уз саслуживање свог заменика протонамесника Филипа Јаковљевића, архијерејског намесника колубарског протојереја- ставрофора Саше Тимотића и више свештенослужитеља

Пример младог, ученог и материјално богатог човека, о коме нам говори данашњи јеванђељски одломак (Лк 18, 18- 27) показује чежњу за вечним животом. Желећи да га задобије, пита Господа Христа шта да чини. Одговор о поштовању заповести га не чини задовољним и Спаситељ му предлаже да раздели имање сиромасима и пође за Њим. То је, пак, младићу тешко, јер у себи не налази снаге за одрицањем од свега земаљског. Свака тежња ка савршенству и ка Богу тражи одрицање од свега што се ставља изнад љубави према Богу, навео је у литургијској проповеди протојереј- ставрофор Саша Тимотић. Наша прекомерна приврженост богатству јесте сметња за постизање хришћанског савршенства, а Господ од нас тражи по мери сваког појединачно.

  • Христос не осуђује богатство, нити одриче љубав према родитељима и ближњима. Али, љубав према Богу, а тиме и жељу за савршенством и Царством Божјим, поставља изнад сваке друге љубави. Ми данас можемо да се запитамо:“Ко се онда може спасити?“ Ево, стојимо овде пред тајнама спасења и Господом, Који нам говори да све што је нама немогуће, Богу је могуће. Он нас је скупио око Себе и зове нас на вечеру љубави да нас све загрли и нахрани Својим телом и крвљу, а то је Света Литургија, слика Царства Божјег на земљи- објаснио је протојереј- ставрофор Саша Тимотић поруку коју носи данашње јеванђеље.

Више верника примило је Свету тајну причешћа у мионичком храму. На крају Литургије, Владика Исихије је благословио сабрани верни народ и честитао празник Светог Саве, кога славимо више дана. У пастирској поуци о првом српском архиепископу, Владика Исихије је навео да је Свети Сава попут младића из данашњег јеванђеља Господа упитао шта треба да чини да би достигао савршенство. Али, указао је Владика Исихије, за разлику од јеванђељског младића, Свети Сава је свим срцем оставио богатство и кренуо за Господом, јер је имао посебан дар и призив ка монаштву.

–  Не морамо сви да будемо попут Светог Саве и да оставимо сва богатства. Али, како Господ каже:“Тешко је ономе ко се узда у богатство да уђе у Царство Божје.“ То значи да можемо да имамо богатство као благослов Божји. Али, да то не схватамо као циљ, већ да знамо да је то средство да њиме послужимо својим потребама и потребама наших ближњих. Никако да га купимо само за себе и да се њиме узносимо над онима који немају, већ то богатство да претварамо у богатство духовно. Свако од нас може да помогне ближњем. Свако од нас може да се помоли за некога, да чита јеванђеље, да размишља о њему и да поразговара са пријатељима или са неким старијим о томе или некој духовној теми. Да се тако назиђује и користи и себи и свима који су око нас- закључио је Владика Исихије, уз молитву да нас Свети Сава води кроз ова тешка времена и да се, као његова деца, сабирамо на Светој Литургији.

Ј. Ј.