Светосавска омладинска заједница прославила свог небеског заштитника

Епископ Исихије: Свети Сава је наш духовни отац за сва времена

У навечерје Савиндана, Светосавска омладинска заједница Епархије ваљевске свечано је обележила празник свог небеског заштитника. Са духовником, јерејем Мијом Бојиновићем, и члановима СОЗ – а славски колач је преломио Преосвећени Епископ ваљевски г. Исихије уз саслуживање свог заменика протонамесника Филипа Јаковљевића и више свештенослужитеља, међу којима је био и некадашњи духовник Светосаваца јереј Дарко Крунић.  Благосиљајући свечаре, Епископ Исихије подсетио је на личност Светог Саве- духовног оца српског народа за сва времена, светитеља уподобљеног Господу Христу, који је утврдио нашу аутокефалну Цркву и био њен први архипастир. Такође, навео је Владика Исихије, Свети Сава је надоградио поредак у нашем друштву, био просветитељ нашег народа, због чега се данас једнако слави у храмовима и школама. 

  • Свети Сава је упутио и утврдио наш народ у многим областима и многа добра од њега до данас имамо. Поредак у Цркви, који је он установио, опстаје до данас упркос многим страдањима. Обраћајмо се молитвено нашем оцу и трудимо се према ономе чиме нас је Господ обдарио да делимо благодат у Цркви и са браћом и сестрама, који још нису у Цркви. Потребно је да се преиспитујемо и саветујемо са духовницима да бисмо били светлост свету, а не презрени део света. Да живимо истински у хришћанском подвигу и љубави- поучио је ваљевски архипастир. Честитајући славу Светосавцима, Владика Исихије је истакао да су они заједница изабраних да сведоче светосавску веру у времену богоборства.

Радост прослављања небеског покровитеља са Светосавцима су поделили:  чланице Кола српских сестара „Преподобна Мати Евгенија“ заједно са својим духовником јерејем Александром Филиповићем, духовник Казнено- поправног завода Ваљево протонамесник Дејан Трипковић, секретар Епархијског одбора за веронауку јереј Јован Новитовић, старешина Храма Покрова Пресвете Богородице јереј Величко Илић,секретар Владике Исихија ђакон Момчило Димитријевић, Дечји хор „Емануил“ са диригентом Вањом Урошевић и бројни пријатељи.

Претходно, у навечерје Савиндана, служено је бденије у Покровској цркви, којим је началствовао свештеник Небојша Младеновић, уз саслуживање братства храма и молитвено учешће Епископа Исихија. 

Ј. Ј.