Градска кућа у Лајковцу домаћин традиционалне Светосавске академије

Јереј Мија Бојиновић: Величину Светог Саве је немогуће сагледати земаљским очима

„О Светом Сави се кроз векове пишу књиге, расправе и службе. Велики је за српски народ и Српску Православну Цркву, али једнако је велики за сваког од нас понаособ“, део је савинданског казивања јереја Мије Бојиновића на Свечаној академији, коју је приредила Библиотека „Радован Бели Марковић“  у лајковачкој градској кући

Настављајући низ врсних проповедника попут блаженопочившег проф. др Радована Биговића, Преосвећеног Епископа аустралијско- новозеландског г. Силуана, архијерејског намесника првог ваљевског протонамесника Дарка Ђурђевића и других, које је пут водио у овај дом да принесу слово првом српском архиепископу, свештеник из Ваљева Мија Бојиновић је навео да је духовни подвиг Светог Саве изузетан, а његово завештање трајни смисао. Принц Растко Немањић је направио један од најчудеснијих избора у историји човечанства, несхваћен и најмудријима тог времена, али и данас. Заменивши двор за манастир, принц Растко је постао Свети Сава. 

  • Да ли је могуће замислити Саву без одрицања Растковог? Има ли Србије и Срба без страховите жртве и одрицања Светог Лазара и косовских јунака? Наравно да нема. Можемо ми отићи са Балкана и из српских земаља и подизати децу широм света, али нас порука српског православља, традиције, језика и културе никада неће, нити може напустити, као ни наш духовни отац Свети Сава. Он је један од ретких људи у историји човечанства пред којим кад се застане, просто се занеми. Савина величина је толика да је немогуће сагледати је земаљским очима и описати нашим речима- рекао је отац Мија Бојиновић у својој беседи у част Светог Саве.

У уметничком делу програма су наступили Хор Културног центра „Хаџи Рувим“, ученици Музичке школе „Живорад Грбић“ Ваљево (одељење Лајковац), основних школа са подручја Општине Лајковац и Средње школе „17. септембар“. Као и ранијих година, академија је окупила бројне Лајковчане и представнике локалних институција.

Ј. Ј.