Велика молитвена свечаност за Нову годину у Осечини

Слободан Андрић- нови ђакон Епархије ваљевске

На празник Обрезања Господњег и Светог Василија Великог, Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије је предводио литургијско сабрање у Храму Вазнесења Христовог у Осечини, уз саслуживање свог заменика протонамесника Филипа Јаковљевића, архијерејског намесника подгорског јереја Борка Јаковљевљевића, архијерејског намесника првог и вршиоца дужности другог намесника ваљевског протонамесника Дарка Ђурђевића и више свештенослужитеља из Подгорине и Ваљева. Посебно свечани тон сабрању дало је одликовање чином протојереја оца Зорана Јаковљевића, старешине осечанског храма, и рукоположење у чин ђакона Слободана Андрића, истакнутог подгорског вероучитеља

Обрезање Господа Христа, описано у данашњем Светом јеванђељу (Лк 2, 20- 21; 40- 52), након празника Рођења Христовог други је значајан догађај у земаљском животу Спаситеља, који бележе писци јеванђеља. После тога, немамо више сведочанстава о Њему све до дванаесте године, када су Га родитељи водили у храм у Јерусалиму. Дакле, о детињству Сина Божјег, немамо писаних трагова, тек предање да „Господ растијаше духом, учећи се премудрости, и благодат Божја беше на Њему“, објаснио је Епископ Исихије у литургијској беседи најранији период земаљског живота Господа Христа. Господ се превечно рађа од Бога Оца, без матере, а на земљи од матере, а без оца. Господ оставља божанско достојанство и постаје један од нас у великом смирењу, истиче из Себе ради нас и то се, истакао је ваљевски архипастир, највише огледа у догађају телесног обрезања, који данас обележавамо.

  • Обрезање је знак завета Бога и човека, који је Бог дао нашем праоцу Аврааму, првом који је поверовао у Бога, а не у разна божанства како је било тада. Бог је општио са Авраамом и дао му завет да ће из његовог семена изаћи изабрани народ и да ће од њега доћи спасење. За ту веру коју је Авраам показао својим животом, спреман да по заповести Божјој и свог сина принесе на жртву, Бог му је дао завет да ће бити веран њему и као знак завета рекао му је да обреже крај свог тела и да сви који долазе од њега врше обрезање. Њиме се на један симболичан начин човек одриче телесног греха и чулности греховне, те постаје припадник народа који верује у једног Бога. Крв, која се том приликом пролије, запечаћује завет са Богом- приближио је Владика Исихије сабранима смисао древног обреда, којим је Господ Христос осмог дана од рођења испунио старозаветни закон, наговестивши настанак новозаветног чина крштења, којим смо на духовни начин обрезани. То духовно обрезање, нагласио је Владика Исихије, је савршеније од телесног. 
  • Уласком у Цркву Христову, ми се одричемо своје телесне греховности и постајемо сједињени са Господом Христом. Када се погружавамо у чину крштења, умире оно што је рођено од тела, а рађа се та иста личност од Духа Светог. Сви ми смо ушли у Цркву, сјединили се са Христом у тајни крштења, али Он је први учинио тај корак- дошао је нама, узео на Себе људску природу- рекао је Владика Исихије. Сједињење са Христом, закључио је он, остварујемо сваки пут када се причестимо.

Света Литургија је завршена молитвом за благослов Божји на почетку новог лета Господњег по Јулијанском календару.

Данашњег дана, Владика Исихије је одликовао чином протојереја оца Зорана Јаковљевића, старешину храма у средишту Архијерејског намесништва подгорског, а дугогодишњег вероучитеља и извештача о духовним сабрањима у Подгорини Слободана Андрића рукоположио у свештени чин ђакона. Архипастирске грамате, којима се верном народу обзнањују ове одлуке, је прочитао ђакон Александар Панић, секретар Владике Исихија. На крају сабрања, духовни отац овдашњег верног народа је честитао празник и приближио у кратким цртама личност Светог Василија Великог, једног од Отаца Цркве раних векова.  Честитајући одликовање и рукоположење оцу Зорану Јаковљевићу и оцу Слободану Андрићу, Владика Исихије је благословио да им буде на духовну корист, како њима тако и њиховим породицама и роду којем припадају.

Свечаност је заокружена трпезом љубави у парохијском дому осечанског храма.

Ј. Ј.