Другог дана Божића Епископ Исихије служио у манастиру Ћелије

Превета Богородица је и мајка свих нас

Сабор Пресвете Богородице- Други дан Божића, посебном молитвеном свечаношћу обележен је у манастиру Ћелије. Литургијским сабрањем је началствовао Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије, уз саслуживање свог заменика протонамесника Филипа Јаковљевића и свештенослужитеља из Ваљева, као и појање ћелијских сестара предвођених игуманијом мати Гликеријом

„Нема већег дана од Божића“ говорио је Преподобни Ава Јустин Ћелијски. Примивши на себе људску природу, тог дана Господ долази човеку да буде са њим. Човеку, који Га је грехом одгурнуо од себе, указао је у празничној проповеди Владика Исихије. Данас прослављамо Пресвету Богородицу, јер је она извршила најважнију улогу у домостроју нашег спасења, јер је кроз њу Господ дошао на земљу, навео је ваљевски архипастир о данашњем празнику у коме се сабирамо ради приноса хвале Пресветој Богомајци.

  • Она (Пресвета Богородица) је једина која Господа може да воли као мајка, која се те огромне улоге удостојила. Зато је наша Црква издваја међу свима светима. Називамо је пресветом“ и певамо да је „чеснија од херувима и славнија од серафима“. Пресвета Богородица је тиме постала и мајка свих нас у Цркви, читавог рода људског. Као што се усиновљујемо Богу Оцу, сједињујемо са Господом приликом Светог крштења, постајемо кроз Њега и синови Мајке Божје- рекао је Владика Исихије. 

Данас прослављамо и Праведног Јосифа, брата Господњег Јакова, али и Цара Давида, претка њиховог, а тиме и Господа Христа, подсетио је Владика Исихије.

  • Господ долази као један од нас. Пролази кроз све фазе развоја људског бића. Пресвета Богородица га чува и васпитава заједно са Праведним Јосифом. Ту је и Јаков, брат Његов… То нам показује да је Господ Христос раван нама по свему, осим по греху. Али, грех није природан ни нама. Грех је од пале природе људске и оно што скрнави и искривљује. Сви смо чекали да се та искривљена људска природа исцели доласком Господа Исуса Христа, Који нас спасава- поручио је Владика Исихије, благосиљајући сабране да у време Божића у смирењу и духовној радости сви заједно прослављамо Господа, Који нам долази у телу. 

Након богослужења, приређена је трпеза љубави, коју су за празничне дане припремиле ћелијске сестре.

Ј. Ј.