Сто година часописа „Глас Цркве“ (1923-2023)

Епархија шабачка, поводом сто година од покретања часописа „Глас Цркве“, организовала је 28. децембра 2023. године, у шабачком хотелу „Слобода“, научни скуп „Сто година часописа Глас Цркве (1923-2023)“.

Научном скупу претходила је света Литургија у Саборном храму Светих апостола Петра и Павла у Шапцу, коју су служили делатници Издавачког фонда „Глас Цркве“ и радија „Глас Цркве“ Епархије шабачке, као и гости  на прослави овог великог јубилеја, а у молитвеном присуству Преосвећених Архијереја, зворничко-тузланског г. Фотија и шабачког г. Јеротеја. По завршетку свете Литургије, Епископи Фотије, Јеротеј и Исихије, заједно са гостима „Гласа Цркве“, обишли су у Међуопштинском историјском архиву „Шабац“ постављену изложбу „Часопис Глас Цркве од 1923. до 2023. године“, која је свечано отворена претходно вече.

Почетак рада научног скупа благословио је Епископ шабачки г. Јеротеј и у поздравном слову истакао:

„Данас, заједно са свима вама, прослављамо велики јубилеј шабачке Епархије – стоти рођендан нашег црквеног часописа „Глас Цркве“. Желећи да што више истакнемо овај јубилеј, а пре свега значај црквеног издаваштва за мисију Цркве, организовали смо овај мали научни скуп на који смо позвали компетентне предаваче, као и представнике готово свих најеминентнијих црквених часописа и гласила Српске Цркве. Посебна нам је част и радост што су данас са нама овде и Преосвећене владике – зворничко-тузлански Фотије и Преосвећени владика ваљевски Исихије. Након сто година, поново читајући прве бројеве часописа, проналазимо да су многе тадашње теме и проблеми и данас актуелни. Актуелна је и светоотачка визија решења тих проблема од стране владике Михаила, кроз унутрашњи, духовни преображај народа и друштва у Цркви. Стога, сматрам, да овај јубилеј треба да буде подстицај за поново покретање, односно наставак излажења, овог драгоценог црквеног часописа али, сада, у новом, савременом руху служења Христу путем „електронске речи“, задржавајући притом старомодни и добро опробани пут „штампане речи“.

Након поздравног слова Епископа Јеротеја, сабрању се обратио Епископ Фотије, који је са присутнима поделио своје искуство на пољу рада у издаваштву и црквеној периодици, упоређујући потребу Цркве у поратној Далмацији и данас у зворничко-тузланској Епархији. Након обраћања Епископа Фотија, са историјским развојем часописа „Глас Цркве“, као и са концепцијом његове будуће садржине, присутне је упознао Бранко Радовановић, актуелни уредник часописа.

У радном делу научног скупа, у две сесије је одржано шест излагања. У првој сесији се говорило о три значајне дисциплине које су биле заступљене у „Гласу Цркве“. То су Свето Писмо, систематско богословље и историја, а излагачи су били: ђакон др Владан Таталовић, ванредни професор Православног богословског факултета у Београду; ђакон др Ђорђе Н. Петровић, професор Богословије Светог Саве у Београду; и др Борис Стојковски, ванредни професор Филозофског факултета у Новом Саду. У другој сесији се говорило о пастирско-поучном и педагошком значају часописа „Глас Цркве“, а излагачи су били: јереј др Драган Каран, доцент Православног богословског факултета у Београду; др Саша Марковић, редовни професор Педагошког факултета у Сомбору; и протојереј-ставрофор мр Јован Милановић, ректор Богословије Светог Арсенија Сремца у Сремским Карловцима. Након сесија, одржане су врло занимљиве дискусије предавача и публике.

Својим присуством прославу овог великог јубилеја, поред Архијереја Фотија и Исихија, увеличали су представници Информативно-издавачке установе Српске Православне Цркве, уредници часописа: „Богословље“, „Српски Сион“, „Животворни Источник“, „Виноград Господњи“, „Светосавско Звонце“, као и други гости са којима „Глас Цркве“ има добру и пријатељску сарадњу.

Извор: Епархија шабачка