Јеромонах Андреј одржао предавање у парохијском дому Храма Светог великомученика Георгија

Господ „покрива“ наше мане и чека да се покајемо

Након Свете Литургије, коју је одслужио у Храму Светог великомученика Георгија са братством ове светиње, игуман манастира Грабовац јеромонах Андреј (Благојевић) одржао је у Недељу 29. По Духовима предавање са темом „Покајте се, јер се приближи Царство небеско“. Организатор овог духовног сабрања била је Црквена општина нововаљевска уз благослов Преосвећеног Епископа ваљевског Г. Исихија

„Човеку је својствено да погреши и Бог зна да смо ми прах и пепео“, подсетио је јеромонах Андреј на речи Светог Јована Златоуста, једног од највећих проповедника у два миленијума дугој историји Цркве Христове. Када се има у виду прародитељски грех, објашњење нам даје и премудри Соломон када каже да је „човеково срце од почетка наклоњено злу“. За почињени грех, они се нису покајали и Господ је морао да осуди грех, а њих протера из раја. Али, навео је отац Андреј, Господ није оставио човека, будући да је управо човек круна Његовог стварања и да му је дата слобода избора између добра и зла. Господ је оставио Свете тајне покајања и исповести.

  • Господ зна да ћемо ми да грешимо и после крштења па је кроз Своју Цркву, преко светитеља, а понајвише Светог Јована Крститеља, установио Свету тајну исповести. Својим апостолима је рекао:“Оно што свежете на земљи, биће свезано на небу, и што разрешите на земљи, биће разрешено на небу.“ Дакле, Света тајна исповести, као и остале Свете тајне, је од Бога установљена и као таква служи нама на спасење. Свака исповест је као ново крштење, под условом да се човек искрено исповеди- рекао је отац Андреј.

Огроман број људи греши, а не каје се. Неки људи греше и кају се. Али, истакао је отац Андреј, по покајању требало би да принесу и дела достојна тога. Пре свега кроз Свету тајну исповести, а потом и дела у духу покајања. Света тајна исповести је уведена како би се човек изнова сећао исповеђеног греха. Сећао и говорио наглас о њему. Ако тако чини, временом ће грех изгубити снагу и нестати из човековог живота. 

  • Господ жели да сви дођемо познању истине и покајемо се. Он покрива наше грехе, али их не оправдава. Трпи нас и чека да се покајемо, јер има велику милост према нама. Господ покрива наше мане и то треба да буде поука свима нама. Кад видимо да неко греши, да не говоримо о томе јавно, већ да у сваком човеку пронађемо нешто добро- поучио је грабовачки игуман. 

Трибина у парохијском дому Храма Светог Георгија наишла је на сјајан пријем парохијана, који су дошли у великом броју и с пажњом пратили излагање оца Андреја о теми која је сада нарочито важна за хришћански живот, будући да се налазимо у данима Божићног поста.

Ј. Ј.