Православно богословље и певање

У оквиру циклуса  ,,Православље као правоживље“, који организује Црквена општина Лајковац при Храму Светог Великомученика Димитрија са благословом Епископа ваљевског Г. Исихија, одржана је духовна трибина. Предавач јереј др Драган Ашковић проф. на Православном богословском факултету у Београду, својим излагањем одушевио је окупљени народ и проширио њихове видике.

„Православље и певање“ је била тема духовне трибине. Како би се ови појмови приближили слушаоцима, јереј др Драган Ашковић рашчланио је и појединачно објаснио сваки за себе. Кроз игру речи, професор је окупљенима објаснио више десетина појмова. Говорио је о црквеним песницима, Символу вере, Светој Литургији, ишчекивању, љубави, одласку у манастире и све то је повезао са другим језицима и граматичким нормама.

  •  Осећање је феномен духовног доживљаја, а не нечега што је везано за чуло, што се може додиром показати. Данас се за осећање користе разни термини попут емоција, feeling… Емоција у основи има мотус, а мотус је мотив. Емоција није духовни мотив, него мотив нагона, дакле не можемо духовне догађаје као сто су вера, нада и љубав  посматрати као нагоне- истакао је проф. Ашковић. 

Професор је објаснио не само дефиницију осећања, већ и начин на који човек, као свесно биће, треба да се понаша и да ли је могуће и како то повезати са вером. Уколико бисмо почели да образлажемо у шта верујемо и колико, онда бисмо упали у велике проблеме, навео је предавач.

Предавању је присуствовао јереј Славко Обрадовић из Ваљева и мноштво парохијана ЦО Лајковац.

Предавање др Драгана Ашковића је на присутне оставило веома леп и пријатан утисак. Информације о следећем сабрању ће бити објављене на Facebook страници Црква Лајковац, те сви заинтересовани могу доћи и уживо послушати предаваче.

Катарина Велимировић