Епископ Исихије на Материце служио у Храму Вазнесења Христовог у Убу

Господ зове баш све!

У Недељу 29. по Духовима Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Исихије је предводио литургијско сабрање у Храму Вазнесења Христовог у Убу, уз саслуживање архијерејског намесника тамнавског протојереја Небојше Миливојевића и више епархијских свештенослужитеља, као и појање Хора „Пресвета Богородица Тројеручица“ са диригентом Дуњом Капларевић

Свето јеванђеље о великој вечери (Лк 17, 12- 19), коју приређује домаћин и преко слугу позива госте метафорички је приказ Господњег призива изабраном народу Израиља да уђе у заједницу са Богом. Изговори за недолазак попут куповине њиве и волова и женидбе говоре о њиховој обузетости земаљским стварима. Све то је богоугодно и благословено, јер је Господ од стварања човеку дао да ужива у благослову Божјем. Али, ако се сви само на то усмеримо и то постане садржај и разлог нашег живота, онда смо у промашају, а то је грех, јер онда само у земаљском тражимо испуњење, поучио је Епископ Исихије у проповеди на Светој Литургији утемељеној на данашњем јеванђељском одломку.

  • Све што имамо у земаљском животу можемо са благословом Божјим да развијамо и умножавамо до бесконачности. Да завладамо можда и целим светом, али душу своју губимо, уколико је не ставимо на прво место и уколико земаљска блага нису средство за пројављивање благодарности Богу и љубави према ближњем- истакао је Владика Исихије.

Након изговора званица, Господ позива сиромахе, богаље, слепе, бескућнике… Они представљају сав наш род, јер сви смо ми сиромашни зато што немамо право богатство у себи. Богаљи смо, јер не ходамо онако како нас је створио Господ, већ посрћемо у гресима, а слепи смо јер не видимо светлост истине и нисмо свој живот усагласили са речју Божјом, која нам је јављена. У супротном, објаснио је ваљевски архипастир, греха не бисмо имали. Како Свети јеванђелист Лука наводи, Господ даље позива људе ван града, странце… Међу њима такође можемо видети нас, јер и ми смо често ван богоугодног поретка.

  • Господ све зове, баш све! Каже:“Много је званих, али је мало изабраних…“ Ми данас живимо вековима у Цркви Божјој и имамо ту позваност од Бога да поверујемо у јеванђеље, које је објављено и протумачено од Светих Отаца, на Светим Литургијама, у беседама, у многобројним књигама. Имамо цркве свуда и свештенство које служи Свете Литургије и живимо у тој гозби будућег века. На свакој Литургији једемо хлеб небески и свако од нас је призван да живи хришћански. Сви који су примили Свето крштење, а одричу се да живе у благодати Божјој, лишавају себе Свете Литургије на земљи и Царства Божјег у вечности-  поучио је Владика Исихије, благосиљајући верни народ да сви заједно долазимо на Свете Литургије и у вечности се нађемо међу изабранима попут Светих Праотаца, које данас прослављамо.

Мноштво верника примило је Свету тајну причешћа. На крају Свете Литургије, Владика Исихије је указао да се према традицији наше Цркве данас прослављају Материце- друга недеља пред Божић, посвећена мајкама. 

  • Данас љубав према мајкама треба да испољавамо још више и да се удубљујемо у тајну материнства, кроз коју сваки човек долази на свет. Кроз Своју Пресвету Мајку и Господ Христос долази на свет и зато је она изузетна међу светитељима Божјим. Нека је свим нашим сестрама благословен данашњи дан и нека наставе да живе и доприносе нашем роду- рекао је Владика Исихије, честитајући празник женама. Закључујући обраћање, он се осврнуо на савремене тенденције негирања полне различитости, оценивши да оне за циљ имају деградирање човека и уништење породице. Бог је створио човека и жену, затим породицу, дао благослов рађања, а у Цркви смо једно у Христу Господу, поучио је Владика Исихије.

Ј. Ј.