Детињци свечано обележени у болничком храму

Јереј Драган Станојевић: Наш живот треба да буде благодарење Господу

Недеља пред Божић посвећена најмлађима, у народу звана Детињци, протекла је у обиљу радости у Храму Светих лекара и бесребреника Козме и Дамјана у кругу ваљевског Здравственог центра. Свету Литургију је служио јереј Драган Станојевић, свештенослужитељ при овој светињи, уз саслуживање ипођакона др Небојше Пакевића и молитвено учешће мноштва верника, понајвише деце. У празничној проповеди, утемељеној на светом јеванђељу Недеље 28. по Духовима (Лк 17, 12- 19), у коме је описан усуд десет људи оболелих од губе, те чудесно исцељење које им Господ Христос дарује, отац Драган Станојевић је навео да из приче видимо да Спаситељ брине о људима и да вера сама по себи није довољно, ако није делатна и ако није потврђена благодарношћу. Оном благодарношћу коју је имао Самарјанин из данашњег јеванђеља- једини који је дошао да заблагодари на исцељењу, за разлику од својих девет сапатника који то нису учинили.

  • Сви ми тражимо од Господа, желимо да Господ нама учини оно што је добро за нас. Али, треба и да заблагодаримо Господу на ономе што нам је даровао. Христос је Својим крсним страдањем очистио све грехе људске па и губу. Очистио је све телесне и духовне грехе који су ушли у људски род. Кроз Свету Литургију и причешће нам је даровао живот вечни, који нас чека у Царству небеском када Он дође други пут на земљу. Стога, наш живот треба да буде благодарење Господу на свему- поручио је јереј Драган Станојевић, позвавши све верне да заједнички следе Свете Божје људе, који су говорили „Слава Богу за све“, чак и када су страдали.

Након Свете Литургије, уследило је симболично „везивање“ малишана и даривање, како оних који су учествовали у Литургији, тако и оних који празник проводе у болничким постељама.

Ј. Ј.