Ваљевски библиотекари прославили свог небеског заштитника

Протонамесник Дарко Ђурђевић: Библиотека је као Црква- место у коме растемо и напредујемо

Празник Светог Андреја Првозваног традиционално свечано је обележен у Матичној библиотеци „Љубомир Ненадовић“ Ваљево,  будући да је најстарија културна установа у Ваљеву данашњег дана пре 155 година отпочела своју просветитељску мисију. По благослову Преосвећеног Епископа ваљевског Г. Исихија, славски колач је преломио архијерејски намесник први и вршилац дужности другог намесника ваљевског протонамесник Дарко Ђурђевић, уз саслуживање свештенства из Ваљева 

Славећи небеског заштитника ваљевске библиотеке, Светог Андреја Првозваног, важно је рећи да је он, заједно са братом му апостолом Петром, оставио риболов и кренуо за Господом Христом у „ловљење људи“, односно да шири благовест јеванђеља и уводи људе у заједницу са Христом, подсетио је у обраћању свечарима протонамесник Дарко Ђурђевић. Библиотека је дом свих нас и, као што наше домове штите светитељи које прослављамо као крсне славе, тако је ова установа под заштитом првог следбеника Христовог.

  •  Као што је Црква место у које смо сви позвани, тако је и библиотека место свих нас у коме културно и духовно растемо и напредујемо. Зато, није случајност, већ промисао Божја да се најстарија установа у граду налази близу најстаријег храма ваљевског (Покрова Пресвете Богородице), јер само тако “руку под руку“ можемо допринети ономе што је смисао и циљ свих нас- рекао је протонамесник Дарко Ђурђевић. Честитајући славу библиотекарима, он је пренео поздраве и благослове Преосвећеног Епископа ваљевског Г. Исихија. 

У име колектива библиотеке и оправдано одсутне директорке Виолете Милошевић, добродошлицу гостима је пожелео Јосип Грачанин.

  • Овај колектив је годинама уназад имало јако велику подршку свештенства Епархије ваљевске, и блаженопочившег Владике Милутина и садашњег Владике Исихија. Та сарадња и наклоност колектива према вери учиниле су да се ми све више развијамо, да имамо много више младих снага, да се установа развија у техничком и сваком другом смислу. Надам се да ће та сарадња и убудуће трајати- поручио је Јосип Грачанин, упутивши благодарје Владици Исихију и свештенству које је данас принело молитве у част њиховог небеског заштитника.

Ј. Ј.