Ђакон Александар Панић поново лауреат првог степена на фестивалу у Новом Саду

Кореографска минијатура „Круг вечности“ награђена Лауретом првог степена на Фестивалу златних ансамбала одржаном 7. и 8. децембра  у Новом Саду. Пре две године, ово престижно признање ђакон Александар Панић добио је за дело „Вером ка путу истине“. Обе минијатуре настале су уз благослов Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Г. Исихија 

Јубиларни, петнаести по реду Фестивал златних ансамбала Србије, чији је домаћин био Нови Сад, а организатори Савез културно- уметничких друштава Србије и новосадски фолклорни ансамбл „Вила“, окупио је и ове године велики број фолклорних стваралаца из целе земље. Од 2017. године, када је коло уврштено на Унескову репрезентативну листу нематеријалне културне баштине човечанства, манифестацији је придодат сегмент „Златно колце“, у оквиру се играчке групе надмећу у умећу, као и кореографска минијатура. Прве вечери фестивала наступили су златни оркестри, групе певача и солисти, а другог дана је уприличен свечани пријем за учеснике у Градској кући и саборно је одиграно српско коло са темом Колубарског веза. У дворани „Спенса“ одржано је надигравање за колце и фестивал кореографских минијатура и златних ансамбала Србије. За труд и рад, награда „Златно перо“ припала је др Јелени Јовановић, дописном члану Српске академије наука и уметности, и др Данки Лајић- Михаиловић, научном сараднику САНУ, „Златном струном“ награђено је Гусларско друштво „Стара Херцеговина“ из Београда, а плакетама златни ансамбли. Наступи на фестивалу су селективни и организатори учеснике бирају на основу видео материјала и текстуалног дела (опис кореографије), објаснио је ђакон Александар Панић. Додељено је четири признања Лауреата трећег степена, два другог, док је награда Лауреата првог степена за кореографску минијатуру припала оцу Александру Панићу, и то други пут у његовој богатој играчкој и кореографској каријери. 

  • Мотив је био да кроз традиционални плес пошаљемо неке јеванђељске, универзалне поруке, те покажемо да у времену у којем живимо није потребно да прибегавамо неким модернистичким решењима, која долазе ван наших простора. Фолклор, као уметност која обухвата народне обичаје, игру песму и још много тога, настао је под окриљем наше Свете Цркве- у портама, на великим народним саборима, приређиваним за велике црквене празнике. Ништа у овом свету не може трајати и имати квалитет уколико није спојено са једином непролазношћу, а то је Господ. Такође, мотив нам је био и приказ практичне теологије- поука које се шаљу кроз различите активности у нашем животу. Наша српска традиција представља синтезу народног и црквеног. Једно без другог је незамисливо- истиче ђакон Александар Панић. 

 Пре две године, када је добијено прво признање, настала је кореографска минијатура „Вером ка путу истине“, у којој је обрађена тема заједништва и личности. Потом је уследила минијатура „Опстајање“, која се бави браком и породицом, док је назив овогодишње победничке минијатуре „Круг вечности“. Она доноси нову генерацију након опстајања и обрађује теме крштења и кумства. Њоме је, каже отац Александар Панић, комплетиран својеврстан триптих, што је била жеља аутора и извођача. Драгоцен допринос у остварењу минијатуре дали су Нађа Гаврић и Александар Томић, истакнути фолклорни ствараоци из Ваљева. У првој минијатури важну улогу имао је и наставник музичке културе у Ваљевској гимназији Марко Томић. Такође, свој рад на овом пројекту приложио је и Милош Јевтић, сниматељ и монтажер. 

  • Минијатура говори о Светом чину крштења, који представља улазак човека у Цркву и на стазу спасења. Такође, обрађена је и улога кума, која је веома важна у животу православног хришћанина. Кум није само сведок на венчању, крштењу или слави, већ неко ко мора бити присутан у самом животу. Према учењу Светих отаца, кум је тај који гарантује да ће онај који се крштава живети православно- каже отац Александар Панић о теми свог ауторског дела, које је стручни жири новосадског фестивала у јакој конкуренцији оценио као најбоље. 

Признања су потврда преданог рада и велика је радост када се овако високо признање добије други пут, закључује ђакон Александар Панић, благодарећи Преосвећеном Епископу Исихију са чијим благословом је рађена ова кореографска минијатура, као и свима који су лепим речима оценили „Круг вечности“.

Ј. Ј.