Славска свечаност у манастиру Пустиња

Протонамесник Бранко Чолић: Пресвета Богородица треба да буде узор свима нама

Уласком у храм, Пресвета Богородица је постала храм Божји, да би у храм њеног тела могао ући Господ Христос и овај свет повезао са Богом, казао је у ваведењском слову протонамесник Бранко Чолић у манастиру Пустиња, посвећеном Ваведењу Богородичином. Празничном Светом Литургијом је началствовао архијерејски намесник први и вршилац дужности другог намесника ваљевског протонамесник Дарко Ђурђевић, уз саслуживање оца Бранка Чолића и ђакона Душка Перића. Део молитвене свечаности били су градоначелник Ваљева Лазар Гојковић, начелник Колубарског округа Милош Милутиновић и начелник Полицијске управе Ваљево Влада Јеринић

Празник Ваведења Пресвете Богородице сведочи испуњење завета родитеља Светих Јоакима и Ане, који своју, у позним годинама од Бога измољену, кћер Марију не држе за себе како родитељи данас често чине, настојећи да деци све за живот обезбеде. Они њу предају Богу, показују тиме да је свако дете дар Божји, поука је коју је протонамесник Бранко Чолић упутио данашњим родитељима, надахнут примером праведника из Назарета.

  • Нама родитељима је дато да децу васпитавамо да они сами постану храм Божји. Сви ми треба да постанемо храм Бога живога. Не можемо бити као што је Пресвета Богородица била, јер она је часнија и славнија од небеских сила. Али, кроз молитву, пост, подвиг, покајање и сваку врлину хришћанску, можемо себе да учинимо обитавалиштем Духа Светога. Ако себе учинимо таквим, онда ћемо имати Божји мир и тај мир ћемо показивати једни другима. Заиста ћемо учинити да цео свет постане ништа друго, до храм Божји. Смисао овог празника јесте управо васпитање- објаснио је отац Бранко Чолић поруку коју носи улазак трогодишње Марије у храм у Јерусалиму, где је рођак јој првосвештеник Захарија уводи у „светињу над светињама“. Тиме, указао је отац Бранко Чолић, он најављује да ће она постати „светиња над светињама“. 
  • Црквени оци кажу да је она (Пресвета Богородица) била кћи Бога Оца, невеста Светог Духа и мајка Бога Сина. Таква жена на овом свету се никада више неће родити. Она је једна и једина- пресвета, пречиста, преблагословена Мати Бога нашег и мати свих нас. Она треба да буде узор свима нама. Треба да се васпитавамо по Духу Божјем, ако желимо да овај свет постане обитавалиште самога Бога- нагласио је отац Бранко Чолић, скренувши пажњу да се данашњи свет труди да нас одвоји од Бога. Али, закључио је проповедник, када је Он са нама, а истовремено постоји наша добра воља да будемо са Њим, Он ће нас водити и учинити да овај свет и даље постоји.

Након Свете Литургије, начињен је литијски опход и одслужена молитва за упокојене. Са игуманијом манастира Пустиња, међу верницима драгом, мати Нином и сестринством служашчи су преломили славски колач. За свечаном трпезом, архијерејски намесник први и вршилац дужности другог намесника ваљевског протонамесник Дарко Ђурђевић пренео је благослове Преосвећеног Епископа ваљевског Г. Исихија и заблагодарио свима који су дошли да прославе небеску заштитницу једне од најлепших српских светиња.

Ј. Ј.