Др Биљана Пиргић одржала сјајно предавање у КПЗ Ваљево

Пре него што ће у Вишем јавном тужилаштву одржати своје традиционално децембарско предавање у родном Ваљеву, др Биљана Пиргић, дечји психијатар и психотерапеут, посетила је казнено- поправни завод Ваљево на позив духовника установе свештеника Дејана Трипковића. 

Говорећи о теми „Заједништво, самоћа и усамљеност“, др Биљана Пиргић начинила је преглед фаза одрастања једног бића, почев од најраније доби и стопроцентне зависности од мајке, преко првих опажаја спољног света и настанка свести бебе да је сама, те да може да се заигра у присуству родитеља. Дакле, навела је др Пиргић, то означава почетак ономе да се буде сам на здрав начин.

  • Свест о томе да постоји нека особа која мене воли и коју ја волим нас чува у тренуцима када смо сами. То је онај негујући део који је унутар нас, без обзира на то да ли је та особа споља уз нас или није. Постепено одвајање уводи нас у изграђивање унутрашњег искуства да је неко добар увек у мојим мислима и кад није поред мене- рекла је др Биљана Пиргић.

Када је реч о усамљеним особама, др Пиргић је објаснила да оне могу бити окружене са много људи, али немају могућност повезивања на бази доброте и љубави. Важно је разликовати самоћу и повлачење у себе. 

  • Самоћа значи да можемо током дана да радимо, цртамо, певамо, свирамо и штошта још, а увече да будемо мало у свом миру да резимирамо шта нам се десило и сл. Повлачење од друштва значи да имамо нелагодност да будемо у друштву, да се плашимо блиског контакта. Људи који имају тај страх су били повређивани (намерно или ненамерно), јер нико се не повлачи из чиста мира- истакла је др Биљана Пиргић. 

Предавање угледне докторке изузетно добро је примљено међу штићеницима. Осим њих, присуствовали су му и јереј Дејан Трипковић, духовник КПЗ Ваљево, и Наташа Стевановић, начелница Одељења за третман.

Ј. Ј.