Славска свечаност у Храму Светог Нектарија Егинског

Протонамесник Филип Јаковљевић: У чистом срцу се огледа Христос

У част храмовне славе најмлађе ваљевске светиње, Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије служио је Свету Архијерејску Литургију, уз саслуживање свог заменика протонамесника Филипа Јаковљевића, архијерејског намесника посавског протонамесника Александра Вучаја и више епархијских свештенослужитеља. Свечаност богослужења употпунило је појање Хора свештеника и богослова под управом протонамесника Бранка Чолића. На Светој Литургији Владика Исихије у чин ђакона је рукоположио Жељка Богосављевића, дугогодишњег вероучитеља у основним школама Посавине 

Господ Христос наводи сиромаштво духом као основни акорд у хармонији блаженстава, а сиромашан духом је човек који целим бићем осећа да је његов дух сиромашан наспрам духа Христовог  и да му је живот сиромаштво наспрам живота у Богу, појаснио је у литургијској проповеди протонамесник Филип Јаковљевић смисао првог од девет блаженстава, која је изрекао Господ Христос у Беседи на Гори (Мт 5, 1-12) као нова правила живота људима који поверују у Христа. 

Господ затим каже да су „блажени они који плачу“. Да ли то, упитао је протонамесник Јаковљевић, значи да се ово блаженство односи на све који јадикују над својим животом и искушењима? Не.

  • Живот свих Христових ученика и следбеника је мало тежи и компликованији од живота оних који то нису. Они морају носити бреме животно другачије. Плачући, али над својим грехом. Плачући, али не као они који немају наде и плачући радосном тугом. „Блажени кротки, јер ће наследити земљу…“ Кротак човек је скроман и смирен човек, а смирен је зато што спознаје своје грехове, не гледа грех другог човека и не упоређује свој грех са његовим, него свој грех мери наспрам савршеног Христа- навео је отац Филип Јаковљевић.

Тумачећи јеванђељски стих у коме се помиње наслеђивање земље, он је истакао да је реч о земљи Царства небеског, коју ћемо наследити ако будемо кротки. Даље, Господ Христос благосиља жедне и гладне правде и каже да ће се наситити- Господом Христом као „хлебом живота“. Помиловани ће бити милостиви људи, који деле патњу и тугу са ближњима. Блажени су и чисти срцем, јер ће Бога видети…

  • Као што се у чистом огледалу јасно огледају предмети и ствари, у бистрој води јасно види чак и дно и све на њему, тако се у чистом срцу човековом види и огледа Христос. На то нас Господ и позива, јер само чистим срцем можемо видети и спознати Бога и разумети тајне Светог писма. „Блажени су и миротворци, јер ће се синови Божји назвати…“ Кад задобијемо мир у себи, задобијамо и мир са Богом. Тек тада човек може бити миротворац и мир ширити у свом окружењу и свом животу  –  поучио је архијерејски заменик. 

Блаженство које Господ упућује прогнанима правде ради поручује да сви хришћани морају страдати за Христа, јер је Он та правда којој теже и неће их туга сломити. У завршном блаженству, Господ Христос најављује Својим следбеницима да ће претрпети многа зла ради Његовог имена.

  • Бити хришћанин није лако и то је подвиг у данашње време, када дух времена говори да је превазиђено бити хришћанин. Ако посведочимо својим животом, ако се не постидимо у колективу у ком радимо да смо хришћани, да постимо, исповедамо се и причешћујемо, неће се ни нас Господ постидети- рекао је отац Филип Јаковљевић.

Стих „Велика је плата ваша на небесима, јер су тако прогонили и пророке пре вас…“ говори о части коју нам Господ указује, поредећи нас са пророцима. Сваки камен којим бивамо ударени је један мање за Христа, објаснио је проповедник. Закључујући обраћање верном народу, отац Филип Јаковљевић навео је пример Светог Нектарија Егинског, који је испунио свако од ових блаженстава на која нас Господ позива, а Он га је увео у Царство небеско и прославио као светитеља. 

На крају богослужења, Епископ Исихије је честитао празник, истакавши да је велика радост и благодат што је Свети Нектарије повезан са нашим градом и Црквом и преко његових целебних моштију имамо његово молитвено покровитељство.

  • Сви који долазе са вером у ову светињу и који се помоле Господу за заступништво светитеља, добијају духовну корист. Некада је то исцељење, некада је то разрешење проблема које имамо, некада духовни напредак и поправљање односа са ближњим. Али, увек је у славу Божју, чак и ако нас Господ остави да трпимо и страдамо. Ако то чинимо са вером у Бога и смирењем, без роптања, онда је то корисно као физичко здравље и исцељење- закључио је ваљевски архијереј, благосиљајући своју духовну децу. 

Испред Храма Светог Нектарија преломљен је славски колач. Сабрање је завршено свечаном трпезом, коју је припремио свештенослужитељ Храма Светог Нектарија јереј Александар Филиповић, заједно са браћом свештеницима Храма Васкрсења Христовог.

Ј. Ј.