Протојереј- ставрофор Милош Весин служио Свету Литургију у Храму Светог Нектарија

Господ никога неће оставити самог

„Стрпљење је пут којим се задобија спасење“, рекао је у литургијској беседи протојереј- ставрофор Милош Весин, умировљени парох чикашки, на празник Обновљења Храма Светог великомученика Георгија у Храму Светог Нектарија Егинског. Након изузетно посећених и прихваћених предавања у Вишем јавном тужилаштву и Казнено- поправном заводу Ваљево, угледни духовник одслужио је Свету Литургију са браћом свештеницима из Ваљева у најмлађој овдашњој богомољи. Поучавајући верни народ о стрпљењу, прота Весин је указао да нам упутства о овом хришћанском подвигу даје Свети апостол Павле у Посланици Солуњанима. Важно је да их се држимо, будући да се данас људи често жале на одсуство стрпљења у међусобним односима. Узрок томе, сматра он, јесте у нестрпљењу према самом себи.

  • Не може човек који нема стрпљења за самог себе да буде стрпљив према другима. Не може се бити стрпљив ни према себи, ни према другима уколико нисмо трпељиви. Наша древна народна мудрост, укорењена у Светом писму, каже:“Стрпљен- спасен…“ Прослављајући данашњи празник обновљења Храма Светог великомученика Георгија, требало би да се подсећамо да је свако од нас својеврсни храм- рекао је отац Милош Весин. 

Подсетивши на речи  Светог апостола Павла:“Зар не знате да су ваша телеса храм Духа Светога?“, он је упитао:“Шта је са обновом наших храмова, наших телеса и наших душа, те да ли желимо да и даље ходимо по духу овог света, избегавајући оно што нам је Христос обећао као једини пут спасења?

  •  Нека би Господ подарио сваком од нас, пре свега, снагу истрајности да бисмо увек били спремни да будемо мученици. Мученик је онај који је сведок. Уколико то сведочанство мора да се потврди страдањем, онда нека тако буде, јер Господ никога неће оставити самог. Господ од нас тражи само једно и то је речено у Старом завету, а то је срце наше- закључио је прота Милош Весин своје обраћање верном народу у светињи на ушћу Градца у Колубару.

Ј. Ј.