Протојереј- ставрофор Милош Весин одржао још једно сјајно предавање у циклусу „Православље и млади“

Страх стоји насупрот љубави, а не мржња

Будућност Цркве није у младима, али будућност младих јесте у Цркви, поука је којом је, подстакнут називом циклуса трибина, отворио своје излагање у Вишем јавном тужилаштву у Ваљеву умировљени парох чикашки и један од најбољих савремених православних проповедника протојереј- ставрофор Милош Весин. Говорећи о теми „Љубављу постајемо, страхом нестајемо“ прота Весин је расветлио ова два осећања кроз искуство двомиленијумско Цркве, поучивши слушаоце о практичној примени светоотачких поука у данашњем времену. У преподневним сатима, он је одржао предавање у Казнено- поправном заводу на позив духовника установе јереја Дејана Трипковића. Трибину је појањем улепшао Хор свештеника и богослова под управом протонамесника Бранка Чолића

Готово да не постоји тема која тим интензитетом дотиче савременог човека као што је тема страха и љубави, њиховог међусобног односа и човековог стања духа и односа према себи и ближњем у зависности од тога којим је од њих испуњен. Црква вековима учи да нас је Господ створио љубављу. Дакле, њоме настајемо. Насупрот томе, страх чини да нестајемо. У Посланици Коринћанима, Свети апостол Павле љубав описује као дуготрпељиву, жртвену, благотворну, ону која ништа не тражи и то је, навео је протојереј- ставрофор Милош Весин „најделотворнији скенер“ љубави кроз који би свако од нас требало да „провуче“ оно што чини и види где је. Те речи, написане у обраћању грађанима Коринта- културолошке и привредне раскрснице, али и стецишта порока старог света јесу стандард љубави. Осећање страха било је присутно и код Светих апостола након страдања Господа Христа, те су се прва три дана крили од јудејских власти. Христос улази кроз затворена врата, свестан да их куцањем узнемирио и речима „Мир вам…“ пројављује Своју љубав и изгони страх из њих. Те речи, истакао је предавач, упућене су и нама данас, опхрваним страховима и депресијама и без радости. 

  • Када човек препозна љубав у себи, не може да је не види у другима. Ми не треба само да идемо у Цркву, већ да будемо Црква. ако се погледамо у огледалу стандарда љубави, којег је дао Свети апостол Павле, ретко ко ће себе да препозна. Страх стоји насупрот љубави, а не мржња. Страх је циљ неверја. Када оно наступи, тад страх ступа на сцену- рекао је предавач, поткрепивши тврдњу примером Светог апостола Петра и његовог хода по води, који траје све до тренутка док се у њему не јави страх. На његов вапај, Господ Христос пружа руку и то важи за сваког од нас- помоћ Божја стиже кад је затражимо и, захваљујући њој, можемо све да издржимо ма како нам се чинило немогућим. Христос нас је увек на Свом длану пренео, нисмо ми сами ништа издржали. Љубав је пројава вере и делотворност вере, истакао је прота Весин.

Говорећи о данашњем схватању љубави, он је објаснио да се под њим данас углавном види заљубљеност која ретко када прерасте у љубав и није у стању да издржи многа искушења. Понашање нашег праоца Адама у часу сагрешења- скривање од Бога, пребацивање кривице и тражење оправдања за себе уместо прихватања позива Божјег облик је понашања својствен људима у свим временима. Међутим, пример Праведног Јова показује нешто сасвим друго- прихватање воље Божје и благосиљање Бога, без обзира на недаће или благодати. Стога, мишљења је прота Весин, Јов је родоначелник љубави, јер код њега нема страха од казне, нити очекивања награде. Ми данас живимо са искуством Васкрсења Господа Христа- оваплоћене љубави.

  • Новозаветна радост, најава непролазне љубави почиње благовешћу Пресветој Богородици, коју доноси Свети архангел Гаврило. Потом, имамо благовест Рођења Спаситеља. У опроштајној беседи Христос каже:“Мир вам остављам, нека се не плаши срце ваше“. То казује и нама данас, јер знао каквим ћемо искушењима бити опкољени- поучио је отац Милош Весин. Као пример одсуства страха, он је навео жене мироносице и жене у Србији и Русији, захваљујући којима је вера сачувана у доба комунизма, услед страха код мушкараца. Најпрецизнији у дефинисању степена страха био је Свети Јован Дамаскин, који препознаје страхове услед узнемирености од оног што може да се деси, очекивања оног што може да се деси, стида и осуде услед учињеног, паничног страха услед неочекиваног исхода… Да је љубав изнад свега учио је и наш савременик Старац Порфирије Кавсокаливит.
  • Без љубави нема користи од молитве. Савет без љубави вређа. Ближњи, ма какав да је, је наш брат и ми нисмо дужни ништа, осим да љубимо једни друге. Револуционарну мисао да „страх страхује само од љубави“ дао је Свети Владика Николај- закључио је прота Милош Весин, истакавши да му је посебно лепо да у крају Владике Николаја и Преподобног Оца Јустина говори, јер се захваљујући њима овде осећа посебна снага и енергија.

У наставку циклуса трибина „Православље и млади“, којег уз благослов Преосвећеног Епископа ваљевског Г. Исихија организује Црквена општина при Храму Васкрсења Христовог, наредно предавање ће одржати отац Петар Сорока, свештенослужитељ Словачке Православне Цркве, најавио је јереј Дејан Трипковић.

Ј. Ј.