Храм Светог Димитрија у Лајковцу прославио своју славу

Прослава храмовне славе започела је празничним бденијем. На сам дан празника Светом Литургијом је началствовао старешина храма протојереј- ставрофор Томислав Цветиновић, уз саслужење  више епархијских свештенослужитеља.

Поред великог броја верника , Светој Литургији су присуствовали председник Општине Лајковац Андрија Живковић,привредници, добротвори и други угледни гости који су помагали овај храм. 

У празничној беседи, отац Милош Станојевић подсетио је све присутне на значај Светог Димитрија и његово страдање за Христа.

– Свети Димитрије својим ликом и делом треба да буде наш путовођа и крманош. Налазимо се у вароши која је позната  по железничком саобраћају. Као што постоје сигнали и таблице по којима машиновође, али и сви ми у саобраћају учествујемо, тако у Цркви имамо светитеље који усмеравају душе наше ка мирној луци. Наши оци су изабрали да прослављају Божјег угодника Светог Димитрија, који се окитио венцем великомученика. Ми данас не можемо ни да замислимо какве је муке он претрпео за веру у Господа. Ту веру у Господа су нам оставили и оци наши. Од њих  смо наследили имања и разна богатства. Као што о њима водимо рачуна и склањамо сваки коров, исто тако морамо да водимо рачуна и о души својој. Да уклонимо коров греха и страсти и свега онога што нас удаљава од Господа. Тада ћемо спознати плод наше вере и задобити Царство Небеско. Тако је и Свети Димитрије, учен и богат човек, спознао плод вере и богаство које је поседовао постало је само средство којим је задобио спасење-поручио је отац Милош Станојевић. 

Након Свете Евхаристије кренуло се у литију око цркве.Обављено је освећење жита и резање славског колача.Старешина храма отац Томислав Цветиновић је пожелео добродошлицу свим гостима, а посебно је захвалио ученицима средње школе из Лајковца, који су извели  кратак рецитал. Потом је уследила трпеза љубави коју су припремили вредни парохијани са својим свештеницима.

   

ђакон Никола Николић, вероучитељ