Поклоничко путовање у светиње Румуније и Бугарске

У организацији Службе за поклоничка путовања Епархије ваљевске, верници Епархија: зворничко-тузланске, жичке, ваљевске, али и из других крајева наше земље, посетили су светиње Румуније и Бугарске од 24. до 29. октобра 2023. године. Централно место њиховог путовања било је поклоњење моштима Преподобне мати Параскеве – Свете Петке у Јашију.

Поклоници, њих педесет седморо, прво су посетили град Темишвар, као и Српску и Румунску Саборну цркву у том граду. Целивали су мошти Светог Јосифа Темишварског, који је српског порекла, а које се налазе у Румунској Саборној цркви. Затим су обишли манастире Рмет и Њамц Сихастрију, а напослетку и Јаши и светиње тог места: манастир Света три јерарха, цркву Светог Саве Освећеног и Саборну цркву, где су и мошти Преподобне Петке Параскеве.

Након Јашија, поклоници су се упутили ка Букурешту; прво ка цркви Светог Георгија, где су целивали десну шаку Светог Николе, а затим и цркву Златар, у којој се налази рука Светог Кипријана. Напослетку, отишли су у Софију, главни град Бугарске, где су молитвено присуствовали Светој Литургији и пресвлачењу моштију Светог краља Милутина. По Светој Литургији уприличена је величанствена литија са моштима највећег српског краља – задужбинара.

Наредно путовање планирано је за Синај у децембру месецу ове године.