Коло српских сестара прославило своју заштитницу

Чланице Кола српских сестара из Обреновца су се у петак, 27.10.2023.године сабрале како би прославиле своју заштитницу Преподобну мати Параскеву. Како је у српском народу ова светитељка вољена јер је заштитница жена, деце, сиромашних и болесних, храм Силаска Светог Духа на апостоле је био пун како славароша тако и верног народа.
Светом литургијом је началствовао духовник Кола протонамесник Немања Павловић, а саслуживали су му настојатељ манастира Грабовац јеромонах Андреј и старешина црке протојереј ставрофор Дарко Павловић.

Свету Литургију је и ове године пратило појање величанственог зрењанинског хора Свети Серафим Саровски, а на радост свих присутних.
Након Свете Литургије и ломљења славког колача, на изласку из храма дечица су поделила освећену воду, коју су чланице Кола припремиле за све присутне. Након тога за топлом празничном трпезом су се окупиле сестре са својим породицама, свештенство, приложници и пријатељи Кола као и велики број верног народа. На трпези су се нашла традиционална посна јела српске кухиње које су сестре са великом љубављу припремале за овај дан.

Обзиром да су се велики уметници и виртуози, сабрани око Кола, нашли на једном месту, салом црквеног дома се поред већ поменутог хора могао чути и најчувенији гуслар Саша Лакетић као и најеминентнији виртуози на својим инструментима нашег града.

Сестринство годинама уназад своју заштитницу прославља у духу због ког Коло и постоји а то је милосрђе, брига о старима , болеснима, социјално угрозенима. Тако је било и ове године. Традиционално сестринство на овај дан дарује кориснике геронтолошког центра. За све кориснике је даровано око 200 кг воћа, 330л сока, пелене за одрасле и освећена вода. Поклон за старе лично је преузео директор дома старих господин Зоран Суботић.

Света Петко моли Бога за нас!

Председница КСС-а Рената Марковић