Богомољачко братство при Храму Светог Оца Николаја у Причевићу прославило своју крсну славу Свету Петку

Протонамесник Велимир Крстић: Богомољци су сачували веру до наших времена

Светом Литургијом у част славе Богомољачког братства је началствовао архијерејски намесник подгорски протонамесник Велимир Крстић, уз саслуживање умировљеног ваљевског пароха протојереја- ставрофора Љубисава Аџића. Домаћини славе били су Снежана Гајић, Бранка Антић, Јелена Ђурић и Дарко Матић са породицама. Прослава је заокружена славском трпезом, коју су домаћини припремили заједно са својим парохом јерејем Радомиром Вићентијевићем

Прослава једне од најпоштованијих светитељки у српском народу- Преподобне Мати Параскеве окупила је бројни верни народ у Храму Преноса моштију Светог Николаја у Причевићу, при коме мисионари Богомољачко братство чија је она небеска заштитница. У литургијској проповеди протонамесник Велимир Крстић је подсетио на значај прослављања крсне славе и живљења у вери хришћанској, које нам је предато у наслеђе. Све ће проћи, само реч Христова никада неће проћи, о чему нас учи Свето јеванђеље и то би требало имати на уму у времену у коме се неретко може чути да је држање вере нешто застарело. Преподобна Мати Параскева показује нам шта је циљ у овом животу сваког човека- да се што више приближи Господу. То може само молитвом, постом и бдењем, а то су показали богомољци које је предводио Свети Владика Николај и који су понос нашег краја, рекао је отац Велимир Крстић.  

Подсетивши на речи Патријарха српског Г. Порфирија:“Ми не чекамо боље време, ми чекамо долазак Господа Христа“, отац Велимир Крстић је констатовао да не живимо у сјајном времену, али свако искушење се много лакше решава и носи на плећима ако се човек окрене лицем ка Богу. У супротном, и најлакши терет ће му бити тежак и сувишан, те ће се жалити да нема на кога да се ослони.

  • Сваки човек има свој крст, а Господ Христос потпомаже и некад више потегне, пошаље нам анђела чувара да нам га олакшава и носи са друге стране. Све је то видео Свети Владика Николај и Мати Параскева. Доста богомољаца је схватило да је то тако и сачувало нам веру православну до наших времена. Нама је задатак да очувамо веру православну за наша поколења. Наши преци су испунили свој задатак- одгајили су децу, направили их људима и научили да држе речи Господње и не дају веру за вечеру. Наш задатак је да речи „све за Христа, Христа ни за шта“ урежемо у умове и срца наше деце да би српски народ постојао- истакао је протонамесник Велимир Крстић.

По Светој Литургији преломљен је славски колач. Традиционално, свечаност је употпуњена славском трпезом у парохијском дому.

Ј. Ј.