Свечана академија поводом јубилеја Покровског храма у Лозници

На навечерје празника Покрова Пресвете Богородице, након празничног бденија, у Вуковом дому културе у Лозници одржана је Свечана академија поводом сто педесет година храма Покрова Пресвете Богородице у Лозници

Свечаној академији присуствовали су: Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим; Епископ ваљевски г. Исихије; Епископ шабачки г. Јеротеј; г. Љубинко Ђокић, помоћник и изасланик градоначелника Лознице; г. Милена Манојловић-Кнежевић, председник Скупштине Града Лознице; академик Светислав Божић; представници локалних и државних културно-просветних институција; као и многобројно свештенство и верни народ Епархије шабачке.

„Вечерас нас је, у овоме „храму“ културе, у Вуковом дому културе, сабрала Она која се показала широм од небеса и узвишенијом од анђела: Пресвета Дјева Марија, Мати Бога Живога. Сабрала нас је овде како бисмо прозборили коју реч о једном много узвишенијем храму, о „дому“ Њеном, који су јој наши преци „даровали“ као уздарје за сву Њену љубав и бригу према људском роду и то пре равно 150 година. Храм чију ћемо славу и јубилеј сутра литургијски прославити, најјаснији је и најлепши доказ вере и побожности народа Лознице и Јадра, како у оно време када је са муком и љубављу подизан, тако и кроз сва потоња времена, у којима су се и Лозница и Јадар, као и сва наша земља, често налазили на крсту и у страдањима. Овај храм је изникао на крви и костима наших јуначких предака, који су се ту борили против турске силе, давне 1810. године, бранећи свој род и своје хришћанско име. Први међу њима, чије кости до данас почивају поред Богородичиног храма у Лозници, јесте војвода лознички Анта Богићевић. Дакле, цркву чији јубилеј прослављамо, подигли су наши преци на жртвенику нашега народа, на месту мучеништва, као што су то чинили хришћани првих времена. Захваљујући мајчинском покрову Пресвете Богородице и милосрђу Христа Господа, кандило вере није се угасило нити у овоме храму нити у овоме граду и у целом овоме крају уопште. Оно и данас гори, морам да нагласим, и вашим заслугама драги моји Лозничани и Јадрани, тога ради што чувате нашу лепу православну веру, што посећујете свете храмове, што држите постове, што се причешћујете и што се трудите у свакој врлини и у свему што је Богу мило, а душама вашим спасоносно“ – истакао је у свом поздравном слову Владика Јеротеј.

Свечану беседу у част јубилеја Покровског храма произнео је академик Светислав Божић:

„Ја сам у овом граду крштен 1954. године када сам се и родио. Тај храм је оставио најдубље трагове, наравно са својом заштитницом која и мене штити и која спашава мене, моју породицу и цео овај град. Покров Пресвете Богородице је меко уздарје наше којим ћемо кроз многе муке и вратоломије изаћи из овог света и поћи у неку нову и праву радост. То није демагогија Православне Цркве, то је сама суштинска истина, и ко не слуша добро Јеванђеље неће моћи да разуме и најпрецизније вести које долазе са радиостаница и средстава информисања. Само Јеванђеље нуди ту актуелну информативност. Оно је дубље од свих писаца овога времена и бивших времана. Чак један Достојевски једва досеже до подножја Јеванђеља. Наравно он живи кроз све велико што је човек створио  и зато је Јеванђеље вечита мера и вечита утеха наших живота.“

У наставку академије приказан је филм посвећен храму Пресвете Богорице у Лозници, а потом је уследио културно-уметнички програм у коме су учешће узели ученици Гимназије „Вук Караџић“, хор „Сабор Срба Светитеља“ из Бање Ковиљаче, дечји хор Покровског храма, као и гуслар Милутин Ђуричић.

На крају академије Преосвећени Епископ Јеротеј је уручио награде ученицима основних и средњих школа који су били најбољи на литерарном конкурсу расписаном у част јубилеја најстарије лозничке цркве.

 

Извор: Епархија шабачка