Велика молитвена свечаност у част славе Покровске цркве

Протонамесник Филип Јаковљевић: Господ нам даје упутство за живот

Откако је пре тачно 185 година подигнут и на левој обали Колубаре означио зачетак новог градског језгра, Храм Покрова Пресвете Богородице је молитвено сабирао мноштво верног народа. Тако је било и у години јубилеја. Бројни Ваљевци, на челу са градоначелником Лазаром Гојковићем прославили су празник небеске заштитнице најстарије градске светиње. Светом Литургијом је началствовао архијерејски заменик Епископа ваљевског Г. Исихија протонамесник Филип Јаковљевић, уз саслуживање архијерејског намесника првог и вршиоца дужности намесника другог ваљевског протонамесника Дарка Ђурђевића и више свештенослужитеља. Свој печат свечаности дао је и Црквени хор „Хаџи Рувим“ са диригентом Милицом Степановић- Бабамилкић, који тридесет година ствара при Покровском храму

Јеванђељска прича о Марти и Марији (Лк, зачало 54, 58), којa се чита данашњег празника, учи нас на који начин би требало устројавати свој живот. Наиме, када су Господа Христа, Који је био пријатељ њиховом брату Лазару, угостиле на вечери, Марта се трудила да Га што боље угости, док је Марија пажљиво слушала сваку Његову реч. На Мартино негодовање што јој сестра не помаже, Господ Христос изговара добро познате речи:“Марта, бринеш се и узнемираваш за много, а само је једно потребно, а Марија је бољи део изабрала који јој се неће одузети“. Многи људи, указао је у литургијској проповеди протонамесник Филип Јаковљевић, никада неће опростити ове речи Спаситељу и неће разумети ове речи благог прекора. Господ не говори ништа против гостопримства, већ да увек реч Божја заслужује прво место и да је важнија од свега. На овај начин Господ нам даје упутство за живот. Али, бриге овог живота и све што нас окружује не дозвољавају да се тога сећамо, а још мање да то спроводимо у дело. У данашњем времену, често се од Цркве захтева да изнесе свој став о неком друштвеном питању, а Црква је одавно рекла све о свему, а то је Свето јеванђеље, истакао је отац Филип Јаковљевић.

  •  Често чујемо:“Зашто се Црква не оглашава?“ Драга браћо и сестре, нико се чешће и гласније не оглашава од Цркве! Јутрос су са пет храмова у Ваљеву звонила звона. Да ли се иједна институција и близу оглашава колико Црква? Али, тај глас, глас Цркве за многе није примамљив. Већину људи он не интересује, него желе да увуку Цркву у свој свет, у своја политичка превирања и размишљања, да се по сваком питању Црква изјашњава. Нема Црква више да се изјашњава од онога што је Христос рекао- благо онима који слушају и држе реч Божју. То се пре свега односи на Пресвету Богородицу, која Га је у утроби носила и испуњавала реч Божју. Читајте Свето писмо и нека вам Бог буде на првом месту, јер кад је Бог на првом месту, све ће доћи на своје место- поручио је протонамесник Филип Јаковљевић, који је 2010. године управо на данашњи празник у Покровском храму рукоположен у чин свештеника.

Након Свете Литургије начињен је трократни литијски, одслужена молитва за упокојене и преломљен славски колач. На крају богослужења, отац Филип Јаковљевић је честитао празник окупљенима, уз посебно благодарје умировљеним свештеницима, који су себе уградили у живот Покровске цркве и који и данас долазе да приносе молитве у њој, градоначелнику Ваљева Лазару Гојковићу и представницима градских предузећа и установа. 

Прослава храмовне славе најстарије градске светиње заокружена је свечаном трпезом у парохијском дому. Начинивши кратак осврт на историјат Покровске цркве, старешина јереј Величко Илић је заблагодарио браћи свештеницима и свима који су дошли да прославе данашњи празник. Благосиљајући госте, он је упутио молитву да се у годинама које долазе у што већем броју окупљају и да сви заједно раде у славу Божју и народа Божјег. 

Ј. Ј.