Хор „Хаџи Рувим“ на добротворној вечери у Херцег Новом

     Мешовити црквени хор „Хаџи Рувим“ на позив протојереја Владана Пантелића, пароха у Храму Христа Спаса на Топлој, родом Ваљевца, боравио је у Херцег Новом од 08. до 10. септембра 2023. године. Хор је наступио у новљанској  дворани „Парк“ на добротворној вечери коју је организовала фондација „Човекољубље“ са циљем прикупљања помоћи потребитима, а певао је и на Светој Литургији у цркви Светог Стефана на Сушћепану изнад Игала. Јереј Драган Станојевић, духовник хора, и Милица Степановић Бабамилкић, диригент хора, презадовољни су организацијом концерта, гостопримством домаћина, као и лепотом цркава и манастира које су посетили током овог путовања.

     Месец септембар богат је догађајима везаним за Мешовити хор „Хаџи Рувим“ који ове године слави 30 година постојања и који је у области културе и уметности актуелни добитник награде града Ваљева. Боравили су у Херцег Новом, где су наступили у оквиру добротворне вечери, певали на Светој Литургији на Сушћепану, одакле се види Бококоторски залив, али и обилазили град и његове знаменитости. Пре Херцег Новог, били су у манастиру Тврдош на јутрењу, затим су појали на Светој Литургији у Преображењској цркви у Требињу, а потом су били и у Херцеговачкој Грачаници где почива славни српски песник Јован Дучић. „Велика нам је част што смо били део добротворног концерта и благодарни смо што смо и ми могли да помогнемо“, каже отац Драган, захваљујући се оцу Владану на гостопримству, доброј организацији, и за кога каже да је веома пожртвован и вредан. Подсећамо, херцегновски хор који носи име Светог Саве, 2022. године, овележио је 90 година постојања, и у октобру те године боравио је у Ваљеву, па је ово била узвратна посета, којом је настављена и продубљена сарадња двају хорова, али свештеника Епархије ваљевске и Митрополије црногорско-приморске.

   У суботу 16. септембра, Хор ће бити домаћин двадесетих, јубиларних, Госпојинских сусрета у МШ „Живорад Грбић“. Поред домаћина, наступиће Омладински хор ЦЗНТК „Абрашевић“ из Ваљева, Хор Храма Светог Василија Острошког из Београда, али и Хор школе црквеног појања „Свети Јован Дамаскин“ из Новог Сада. Милица Степановић Бабамилкић, у име домаћина, каже да ће бити богат и разноврстан програм, те да ће се чути византијске, али и народне мелодије. Госпојински сусрети почињу у 19 часова у суботу и сви су добро дошли.

Марина Марић