Епископ Исихије поделио ранчеве и школски прибор ученицима ОШ „Милован Глишић“

    „Највише што можете да учините, сем да учите, јесте да имате другара колико год је у вашем одељењу, да свима чините добро и да сваког заволите“, рекао је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије, приликом доделе ранчева са комплетним школским прибором ученицима ОШ „Милован Глишић“ у Ваљеву. Преосвећени је у пратњи протонамесника Филипа Јаковљевића, архијерејског заменика; протонамесника Дарка Ђурђевића, архијерејског намесника ваљевског првог и надлежног пароха; затим протојереја-ставрофора Милинка Јовића, духовника Православне народне хришћанске заједнице при ваљевској Покровској цркви и ђакона Момчила Димитријевића у четвртак 7. септембра 2023. године први пут посетио ђаке и наставнике шесте ваљевске школе, присуствовао програму који су они заједнички осмислили и припремили, те обишао нове просторије школе.

    Благословивши труд и рад ђака на освајању знања и врлине, Владика је истакао да је школа место у којем они стичу другове, уче како да се понашају једни према другима, како да живе заједно, али и како да се жртвују једни за друге. „То је тајна љубави и тако се живи. То је семе које треба да се негује и гаји. Од најранијег узраста се учимо да будемо заједница. За нас који смо у Цркви, то није само заједница са људима, него и са Богом“, истакао је Владика Исихије. „Живот је и овде и сада, живи се у сваком узрасту. Највише што можете да учините, сем да учите, јесте да имате другара колико год је у вашем одељењу, да свима чините добро и да сваког заволите“, поручио је ђацима Преосвећени, подсетивши их да је Свети Сава наш први учитељ, који нас подучава бројним врлинама, поштовању старијих, али и способношћу да примимо знање. 

  Као и претходних година, и ове се Епархија ваљевска потрудила да, кроз своје мисионарске службе, обезбеди помоћ потребитим ученицима, што је и Владика Исихије подвукао. „Овде смо испред Православне народне хришћанске заједнице са жељом да помогнемо деци којој је помоћ потребна. Донели смо им опрему за школу да могу да своје задатке обављају као марљиви ученици, као мали, а значајни чланови друштва“, закључио је Епископ Исихије.

  Тридесет ранчева са целокупним школским прибором обезбедила је Православна народна хришћанска при Покровској цркви уз помоћ градске управе. Протојереј-ставрофор Милинко Јовић, духовник братства, које традиционално на овај начин улепшава почетак школске године бројним ђацима у Ваљеву и околним местима, каже да ће ове године бити подељено укупно 100 ранчева са прибором у више школа на територији Епархије. 

Марина Марић