Епископ Исихије на слави цркве у Туларима

„Служите подједнако Богу и ближњем“, Владика Исихије.

     Храм Преподобне мати Ангелине у Туларима, једини у Епархији ваљевској посвећен овој светитељки и деспотици, прославио је славу у суботу 12. августа 2023. године, Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије уз саслужење више свештенослужитеља, а у молитвеном присуству великог броја верника. Говорећи о подвигу Мати Ангелине, Владика је истакао да је она и наша мајка, јер је задобила наше поштовање и јер је дала себе свом роду. По Светој Литургији начињен је трократни опход, освештани су колач и жито, а овогодишњи домаћин славе је Милош Адамовић. Приређена је и трпеза љубави.

     По читању јеванђељске приче о десет мудрих и лудих девојака, Преосвећени Епископ је, појашњавајући ову приповест, истакао да она говори о односу Бога и човека, односно говори о томе да је Бог женик, а невеста Црква, с тим што смо и сви ми који чинимо Цркву такође невесте. „Господ од нас тражи да Га следимо да бисмо били међу изабранима у Царству Божјем“, подвукао је ваљевски архијереј, додајући да су нам потребни милосрђе и љубавни однос према ближњима да бисмо били благословени у Царству Небеском. „Само тако ће се свако од нас удостојити да се назове Невестом Христовом“.

   У другом делу проповеди, Епископ Исихије је посветио пажњу деспотици Ангелини, као истинској невести Христовој, уједно и нашој мајци, јер је задобила наше поштовање. Иако није била рода српскога, она је дала себе за наш род. „Дала је себе у славу Господа, допринела је развоју и одржавању државности српске. Она и њени синови су заслужни за очување вере православне, омогућивши свом роду да и у тешким и смутним временима живи под духовним вођством Светог Саве, испуњавајући тако Светосавски завет“, нагласио је Преосвећени, закључивши да по узору на мати Ангелину, и ми смо призвани да живимо по речи Господњој. „У здрављу и у болести, да служимо ближњима, да будемо деца Божја“.

    По Светој Литургији начињен је литијски опход, освештано је жито и преломљен славски колач са овогодишњим домаћином – Милошем Адамовићем, а Владика је честитао славу парохијанима и њиховом свештенику, протонамеснику Зорану Лазаревићу, рекавши им да треба подједнако да служе Богу и ближњем. Затим је приређена трпеза љубави коју су припремили парохијани са о. Зораном, али и културно-уметнички програм, у славу и част мати Ангелине.

Марина Марић