Црква у Бранковини прославила празник свог небеског заштитника

Протонамесник Дарко Ђурђевић: Анђели су путокази до престола Божјег 

Црква Светих арханђела у Бранковини, задужбина устаничког вође и дипломате проте Матеје Ненадовића, и ове године молитвеном свечаношћу је обележила своју храмовну славу. Литургијско сабрање је предводио архијерејски намесник први и вршилац дужности другог намесника ваљевског протонамесник Дарко Ђурђевић, уз саслуживање више свештенослужитеља. Домаћин славе био је дугогодишњи бранковински парох протојереј- ставрофор Душан Патијаревић са породицом 

 

Свети арханђел Гаврило открио је Пресветој Богородици више векова сакривену тајну да ће Син Божји постати Син људски. Тај чудесни догађај прослављамо на Благовести (7. април), а наредног дана заједно са њим прослављамо све небеске силе, анђеле и арханђеле, јер је небески свет устројен око престола славе Божје и анђели су ти који су најближи лицу Божјем. Они славослове Бога и имају своје посланство да нама људима откривају тајне премудрости Божје, поучио је у празничној проповеди протонамесник Дарко Ђурђевић о улози бестелесних сила у старозаветној и новозаветној историји. 

  • Због посредничке улоге коју имају између Бога и нас људи, ми прослављамо све свете анђеле и арханђеле и, као хришћани, трудимо се да се угледамо на њих. Као што су нам светитељи пример и путоказ како се долази до престола Божјег, исто су нам тако и анђели пример и путоказ како се борави у заједници са Богом, јер позив и назначење свих нас јесте да живимо у слави Божјој и заједници са Богом. То ћемо чинити ако долазимо у храм Божји који јесте место славе Божје и место сусрета човека и Бога-  објаснио је отац Дарко Ђурђевић. 

Објашњавајући даље улогу анђела, протонамесник Ђурђевић се осврнуо на речи Владике Николаја:“Помешаше се анђели и људи.“ Дакле, они који су се определили да у свом животу служе Богу. Баш као што смо се и ми данас сабрали у овом светом храму да, заједно са небеским светом, прослављамо име Божје, навео је проповедник. Такође, отац Дарко Ђурђевић је указао да је међу нама и сила анђела отпалих од Бога, сила зла коју сатана доноси.

  • Борба која постоји у духовном свету једнака је борби коју ми водимо у материјалном свету. И на нама је да ли ћемо се угледати на Светог арханђела Гаврила, Михаила и друге чинове војске небеске, који су остали да служе Богу, или ћемо отпасти као што је то урадио горди сатана. И једно и друго имамо у нама. Господ нам је дао слободну вољу да можемо да се определимо и на једну и другу страну. Ми људи, по речима Светог апостола Павла, јесмо привремено мањи од анђела. У себи имамо потенцијал да, ако се угледамо на анђеле и Пресвету Богородицу, достигнемо и престигнемо анђелске чинове у својој љубави према Богу- поручио је отац Дарко Ђурђевић, поткрепивши своју проповед речима Преподобног Оца Јустина „да је човек биће које може и анђела да обрадује, али и да га се ђаво постиди.“

По Светој Литургији сабрани су начинили литијски опход и са свештенством преломили славски колач. Прослава је заокружена трпезом љубави, коју су припремили бранковински домаћини са својим парохом протом Душаном Патијаревићем.

Ј. Ј.