Протонамесник Александар Вучај- нови архијерејски намесник посавски

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Г. Исихија, дужност aрхијерејског намесника посавског убудуће ће обављати протонамесник Александар Вучај, парох друге обреновачке парохије. Отац Александар Вучај је рођен 31. децембра 1977. године у Обреновцу, где је завршио основну школу и гимназију, друштвено- језичког смера. Студирао је на Философском факултету Универзитета у Београду, катедри за историју. Студије Православног богословског факултета у српској престоници је завршио 2007. године. У чин ђакона, блаженопочивши Епископ ваљевски Милутин га је рукоположио 2008. године, а 2009. у чин свештеника. Убрзо по ступању у презвитерски чин, отац Александар Вучај отпочео је парохијску службу у Ваљеву, где је, као сабрат Храма Васкрсења Христовог, служио до 1. јануара 2011. године, када прелази на другу обреновачку парохију о којој се и данас са много љубави и пастирске посвећености духовно стара. Код својих Обреновчана, али и верника широм Епархије ваљевске, протонамесник Александар Вучај препознатљив је по изврсним проповедима и пословичној предусретљивости за духовне разговоре и сваковрсне душекорисне поуке. Поред богословског учења, одличан је познавалац историје, културе и уметности, у првом реду кинематографске, о чему сведочи низ радијских и телевизијских емисија у којима су, уз његову помоћ, кроз визуру хришћанске вере обрађене неке од тема, које проистичу или додирују неке од ових облика људског стваралаштва. Протонамесник Александар Вучај је у вишегодишњој брачној заједници са Иваном (дипл. филолог, грчки језик) са којом има сина Атанасија.

У поздравном слову, протонамесник Александар Вучај заблагодарио је на поверењу Преосвећеном Епископу ваљевском Г. Исихију и свом претходнику на месту архијерејског намесника протонамеснику Слободану Илићу, на досадашњем труду и бризи за свештенство и верни народ Посавине. Беседу протонамесника Вучаја преносимо у целости:

Браћо моја саслужитељи,

Као што сте чули и обавештени, добио сам од нашег Епископа Исихија благослов, бременито и захтевно послушање архијерејског намесника. Најпре захваљујем њему на указаном поверењу да могу да обављам ову службу. Такође, захваљујем и досадашњем намеснику о. Слободану Илићу на досадашњем преданом раду и труду за наше намесништво, у нади да ће својим искуством бити на помоћи мени и свима нама у даљем изграђивању и унапређивању црквеног живота у Посавини.

Епархија је целовит организам, утврђен и усклађен литургијским и канонским поретком, који захтева допринос и труд сваке помесне црквене јединице. Епископ, као глава Цркве, устројава и креира живот Цркве, утврђујући њено литургијско и институционално устројство. Духом Светим, свака помесна Црква на овим темељима живи и постоји.

Сваки парохијски свештеник јесте неодвојиви део те органске структуре и својом преданом службом, као предстојатељ свог сабрања, испуњава смисао живота Цркве- благовест Васкрсења и Другог доласка Христовог. У том смислу, дужност и обавеза сваког свештеника јесте да своју службу развија у два смера- неговању и унапређењу литургијског живота и институционалном устројству Цркве. Унутрашња мисија подразумева да народну побожност преобликујемо и артикулишемо у црквеност кроз литургијску обнову и препород, која подразумева активан живот сваког нашег парохијанина у Литургији и причешћу Светим Тајнама. Та мисија захтева позивање на врлински живот, покајање и љубав свакога човека, јер ће само тако бити сведок истинитог живота Цркве, нове наде и радости свету. Презвитери треба да буду пастири и предводници овог изабраног и повереног им стада, крепећи и учећи их живом речју на Литургији и својим добрим животом и делима љубави. Нека акценат увек буде на младим људима, који су највеће жртве суманутог технолошког напретка и бесмисла савремене цивилизације.

Све што данас имамо, имамо у земљаним судовима, у огледалу и загонетки, како каже Свети апостол Павле. Тако и Црква, као брод у стихији света, има своје земаљско обличје које мора да се негује и унапређује. Сви захтеви данашњице, а који се односе на финансијско и материјално пословање Цркве као институције, морају бити уредни и истинити, јер само тако овај сегмент живота Цркве доприноси сигурности целокупне Епархије и сваког од нас. Он је неопходан, мора бити уређен и уредан, и као такав испуњава нужни поредак на коме почива институционална димензија Цркве.

Понављам, Епархија на челу са Епископом, свим службама и намесништвима и црквеним јединицама је организам који почива на узајамној љубави, вери, поверењу и доброј вољи свих да у овим бурним временима, препуним искушења, очувамо еванђелски и предањски идентитет наше православне Цркве.

То је жртва и подвиг сваког од нас, у сагласју са жртвом и подвигом читаве заједнице, која мора бити саборна и нераздељива у сваком смислу и подвигу.

Просим од Вас Вашу братску љубав, подршку и разумевање за сваки задатак који нам време и живот испред нас буду поставили.

ХВАЛА!