Преподобна Анастасија Српска- слава Цркве у Забрежју

Празник посвећен Преподобној Анастасији, мајци првог српског Архиепископа, свечано је прослављен у Забрежју, у храму, који је још увек у изградњи, а посвећен је овој дивној светитељки.

Светом Литургијом началствовао је архијерејски намесник посавски, протонамесник Александар Вучај, а саслуживалио му је свештенство посавског намесништва.

У празничној беседи отац Александар истакао је лик и дело преподобне Анастасије Српске, мајке Светог Саве, која је учењем и васпитањем несумњиво утицала на највећег светитеља пониклог из нашег рода.

„Наш народ је неизмерно благословен, срећан и привилегован да међу светима својим има једну од најмудријих девојака, преподобних мајки, жена, принцеза Преподобну мати Анастасију. Мудру и премудру, која је са византијског двора дошла у Србију и удаје се за великог жупана Стефана Немању. Она са њим рађа Вукана, рађа потоњега краља Стефана Првовенчаног и рађа маленога Растка, а потоњег Светога Саву, крајеугаони камен наше Цркве, која постаје једна од предивних латица цвета православних цркава Европе. Преподобна мати Анастасија јесте била сасуд Духа Светога, који је запечатила венцем светости, са тиме што је постала монахиња Анастасија и тако је постала живи узор, да свакоме од нас буде светионик. Њено тело било је храм Духа Светога, а ова црква, која је посвећена њој, која на себи носи њен благослов, јесте сасуд Духа Светога.“- део је беседе О.Александра.

Беседа оца Александра Вучаја:

Након резања славског колача, старешина храма, јереј Томислав Алимпић, захвалио је свим приложницима који помажу изградњу овог храма, а неке од приложника О.Тома је посебно истакао, не умањујући сваки прилог, истакавши да је Црква Преподобне Анастасије Српске богатија за још једно звоно, које ће позивати на молитву и оглашавати да је ова Црква жива, које је иначе и дар Славице Вићентијевић, домаћина овогодишње прославе. Колач за следећу годину преузели су протојереј-ставрофор Милош Мијаиловић, брат уснулога пароха забрешког О.Милана, заједно са протиницом Снежаном.
На крају беседе, О.Тома је још једном истакнуо велико залагање, уснулог у Господу проту Милана Мијаиловића, који је започео изградњу Цркве Свете Анастасије у Забрежју и још једном позвао све верне и све људе добре воље који су у могућности да помогну даљу изградњу храма који треба да буде центар јединства и заједништва народа овог села.

Након молитвеног сабрања трудом надлежног свештеника и Грађевинског одбора Цркве Анастасије Српске уприличена је трпеза љубави.