Др Биљана Пиргић одржала изванредно предавање о агресији

     Велики број Ваљеваца, међу њима посебно забринуте мајке, васпитачице, наставнице и докторке, помно су слушали излагање др Биљане Пиргић, дечјег и адолесцентног психијатра, психотерапеута и психоаналитичара на тему „Агресија код деце и младих – од здравог понашања до поремећаја“. Њеним предавањем на Духовски уторак (6. јуна) у Саборном Храму Васкрсења Христовог настављен је циклус трибина „Православље и млади“. Присутни, међу којима су били и Њихова Преосвештенства Епископи аустралијско-новозеландски г. Силуан и ваљевски г. Исихије, чули су много корисних поука, савета, али и решења оличених у љубави и доброти. „Ако видимо Божји лик у другом човеку, ако волимо, зло нема шансе“, каже докторка, признајући да не зна како ћемо се као друштво опоравити након трагичних догађаја на Врачару и у Младеновцу.

     Најављујући др Биљану, јереј Дејан Трипковић, уредник трибина, истакао је да је важно да се чује њен глас, имајући у виду низ језивих дешавања која су погодила наш народ, док је докторка подвукла да организовањем оваквих сабрања ми бринемо о заједници. Говорећи о агресији, као урођеном понашању, она је истакла да она може бити здрава животна сила, наводећи примере спортиста или других успешних људи који, да би остварили неки подвиг, морају да имају агресивни импулс који ће да их покрене. „Међутим, проблем настаје када дете наноси штету другима или себи, не би ли остварило нешто. Угрожавање другога, чињење штете некоме зарад властитих тежњи јесте агресивно понашање и на њега мора да се реагује“, објаснила је др Пиргић. „Деца су огледала одраслих… Кад се код детета појави мржња, морамо да се запитамо шта је у нашим срцима… Када  немамо љубави, пажње, бриге, деца то осете и пуне се агресијом. Нарочито то важи за мајке. Ако је мајка узнемирена, љута, неће моћи да задовољи дететове потребе и дете ће то осетити“, подвукла је докторка, истичући важност блискости мајке са дететом, нарочито у првим месецима дететовог живота. Зато мајка треба да буде што више времена са дететом, јер њено одсуство може да има негативне и несагледиве последице у дететовом одрастању.

    Докторка Пиргић је у наставку излагања поновила свој став са претходних предавања, а то је да је против физичког кажњавања деце, јер примењивањем батина „ми, одрасли, показујемо своју агресију и немоћ, а дете се пуни гневом“. Уместо тога, важно је успоставити границе – шта се сме, а шта не. „Када се дете љути, не треба га по сваку цену санкционисати, него испитати узрок понашања, односно сигнале које нам дете шаље“. Предавач је упозорила на пасивно агресивну децу, која су мирна, али коју привлаче агресивни другови, или имају агресивне мисли и фантазије. „Зато родитељ целим својим бићем треба да комуницира са дететом. Опасно по дете је када је родитељ успаван. Никада се ствари не дешавају одједном… Само се траума догађа изненада“, нагласила је докторка, закључивши да су трагични догађаји од пре месец дана прича свих нас, јер када су деца почела да убијају децу, значи да смо стигли до краја.

    Након изванредног предавања др Биљане Пиргић, које ће моћи да се чује у програму радија „Источник“, али и погледа на интернет страници Епархије ваљевске, присутни су постављали су питања, на која је докторка темељно одговарала, а отац Дејан је најавио следеће предавање за среду, 14. јуна. Тога дана ће доћи протојереј-ставрофор Бранко Ћурчин, угледни новосадски свештеник и духовник терапијске заједнице за лечење болести зависности „Земља живих“.

Марина Марић