Духовски понедељак- крсна слава Града Ваљева

 

Епископ Силуан: Тајна Цркве Христове је загрљај Бога и човека

У част градске светковине, литургијско сабрање у Храму Васкрсења Христовог предводили су Њихова Преосвештенства Епископи аустралијско- новозеландски Г. Силуан и ваљевски Г. Исихије, уз саслуживање својих заменика архимандрита Петра и протонамесника Филипа Јаковљевића и више епархијских свештенослужитеља. Свечаности богослужења допринело је и појање хорова „Хаџи Рувим“ и „Емануил“ под управом Милице Степановић – Бабамилкић и Вање Урошевић. Поред бројних верника, молитве за добро и напредак Града Ваљева и свих који у њему живе принели су градоначелник Лазар Гојковић са сарадницима, начелник Колубарског округа Милош Милутиновић, представници Војске Србије, Полицијске управе и других јавних установа

Духовним узрастањем крај блаженопочившег Владике Милутина нераскидиво везан за ваљевски крај, Владика Силуан је поздравио домаћине и произнео празнично слово. Указавши да данашњи дан означава велику прекретницу у историји људског рода, јер је у њему небо постало наша својина и испунило наше ограничене просторе, архипастир Петог континента је навео да смо као хришћани позвани да по Духу Светом живимо и ходимо. 

  • Како је дивно, браћо и сестре, када човек није сам на свом животном путу! Како је дивно када знамо да је небо са нама, када знамо да нам је Бог дао нови принцип кретања у овом свету, који се зове богочовечански! Бог и човек, човек и Бог- увек заједно. Никада човек сам, одвојен Бога! Много је заволео Бог овај свет и круну његову- човека, да је послао Свог Јединородног Сина да би они, који поверују у Њега, могли да живе. Жеља је Божја да се сви људи спасу и дођу до познања истине, јер само истином човек може да живи на земљи- део је педесетничке проповеди Епископа аустралијско- новозеландског Г. Силуана.

Имање Господа у животу чини нас најбогатијим и зато је важно да знамо да је Педесетница капија или пролаз кроз који се улази у атмосферу Царства небеског, која разгони таму, страхове, муку и бол из човековог срца и душе, те он постаје благослов овом свету, објаснио је Владика Силуан узвишеност данашњег празника, поткрепивши речима богомудрог Оца Јустина да „човек може да буде благослов или клетва творевини“ у зависности од руха којим се одене. 

  • Важно је познавати тајну Цркве Христове, јер та тајна јесте тајна загрљаја Бога и човека. Зато нас Бог кроз данашње јеванђеље (Мт 18, 10-20) уводи у ту атмосферу, да се присетимо тога да су наши ближњи они за које треба да се молимо и љубав им чинимо. Да су наши ближњи они који имају анђеле своје на небесима, који стоје пред лицем Божјим. Да знамо да, кад улазимо у расправу са својим ближњимо, жалостимо и анђеле њихове и Бога на небесима. Стара логика нам је враћена о Педесетници, а то је благодатна, логосна логика – да живимо у љубави, заједничарењу и праштању. Да је Господ Бог оставио 99 утврђених анђела Својих и да иде за једном изгубљеном овцом, односно за човеком да га врати Себи. Није Бог Тај, Који жели да дело љубави пропадне, већ позива све да дођу до познања истине Његове и уђу у загрљај Његов као словесна и слободна бића- поучио је Владика Силуан о смислу данашње јеванђељске приче о изгубљеној овци. 

Говорећи о правилном живљењу човека на земљи, Владика Силуан је навео да човек треба да уложи максималне напоре да се измири са ближњим, јер тако међу људима може завладати Царство небеско. По плоти је природно да владају сујета и егоизам. Али, истакао је проповедник, то није закон благодати. Благодат су љубав, праштање и милосрђе. Ако смо иконе Божје, онда би требало да заличимо на Оца небеског, Који нам је откривен. 

Подсетивши на речи Господа Христа да је Он ту где су двоје или троје окупљени у Његово име, Владика Силуан је објаснио да је то заправо Црква Божја.

  • Црква смо ми сабрани са Господом. То је Свето православље, истинославље. Много је данас „разних Христоса“ који се проповедају, много ревидираних, али само је један оригиналан Христос. У Своме сјају стоји и проповеда свету. То је православље, браћо и сестре! То је Богочовек Христос- једна је од духовних поука, које је Ваљевцима упутио Владика Силуан, чије служење на дан градске славе годинама уназад радује све у овом крају.

У завршници проповеди, Владика Силуан је рекао да нема човека без благодати Духа Светог. Она конституише човека и зато смо благодарни Господу за Педесетницу. Није Он послао само апостолима Духа Светог, већ свима нама. Крштењем и миропомазањем је на све нас сишао и, како је говорио Преподобни Отац Јустин, свака молитва и сваки уздах у покајању је Педесетница.  Благосиљајући окупљене, Владика Силуан је закључио важност спознаје да је Црква запечаћена тројичним јединством и благодатним дејством од Оца кроз Сина у Духу Светоме и да се у њој ствара нови човек.

Након Свете Архијерејске Литургије, Епископи Силуан и Исихије са свештенослужитељима су преломили славски колач са градоначелником Ваљева Лазаром Гојковићем и свим учесницима свечаности. Изразивши благодарје Преосвећеном Епископу ваљевском Г. Исихију на благослову да данас служи у Саборном храму, Владика Силуан је пренео поздраве свештенства, монаштва и епархиота са Петог континента, уз молбу Ваљевцима да их се увек сећају у молитви како би их ојачали да издрже ветрове западног света и очувају богатство Светосавља. 

Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије узвратио је благодарје брату архијереју, градоначелнику и свима који се старају о добробити богомчуваног Града Ваљева и читаве епархије. Подсетивши на велики црквено- народни догађај, који се одиграо на празник Вазнесења Господњег када су у величанственој литији мошти Светог Владике Николаја прошле кроз Београд и њихов боравак у Храму Светог Саве, те повратак у Лелић, Владика Исихије је рекао да је то показало колико је наш народ побожан и колико у свом срцу осећа да је Црква оно што нас чини и оно што нам даје снагу и живот. 

  • Човек се у Духу Светом у Светој тајни крштења поново рађа и рађа се за вечност, јер сви ми добијамо вечност од Господа. Али, не добијамо сви вечност у блаженству, већ само они који приме Духа Светога, који поверују у Господа и следе Њему- поручио је Владика Исихије. 

Прослављање градске славе биће заокружено литијом, која ће бити формирана пред Саборним храмом у 18 часова и проћи централним градским улицама до Храма Покрова Пресвете Богородице, где ће бити урезан литијски запис. Заблагодаривши свима који су дали свој допринос организацији градске славе, Владика Исихије је позвао верни народ да се сабере вечерас у литији и да увек живи у делатној љубави према Господу и ближњима.

Ј. Ј.