Вазнесењска светковина у Мионици

Протојереј- ставрофор Драгомир Јовановић: Као хришћани, позвани смо да живимо на небесима

Црква Вазнесења Христовог у Мионици, једна од најстаријих у Епархији ваљевској (1856), споменик културе од великог значаја, и ове године на дан славе била је место сабрања верника овог и разних других крајева. Светом Литургијом је началствовао архијерејски намесник колубарски протојереј- ставрофор Саша Тимотић, уз саслуживање старешине Храма Покрова Пресвете Богородице у Ваљеву јереја Величка Илића и протојереја- ставрофора Драгомира Јовановића, пароха при ваљевском Саборном Храму Васкрсења Христовог, који су некада службовали у мионичком крају, као и више овдашњих свештенослужитеља.

У част празника, беседу је произнео прота Драгомир Јовановић. Објаснивши да је Господ постао човек како би човека испунио божанским силама, прота Јовановић је истакао да је Он васкрсао и вазнео се на небо да покаже да је то пут и нама људима. Били смо некад, подсетио је беседник на речи Светог апостола Павла, мртви грехом, али Господ Христос је дошао у овај свет, пострадао и васкрсао и узнео на небо, те на тај начин узнео и нас. И ту тајну Христовог и човековог бића казује данашњи празник.

  • Каква част је дата човеку… Побеђује смрт са Господом Христом. Побеђује ђавола са Њим, побеђује грехе. Ето чистог јеванђељског човека- човека вечног! Браћо и сестре, сваки човек је бесмртно биће. Бићемо заједно на оном свету, у вечности. Стога, љубимо једни друге! Чинимо добра и мислимо добро једни другима! Не завидимо, не пакостимо и никакве грехе да не чинимо! Господ је постао човек да покаже да човек може живети без греха кад хоће. Као хришћани, позвани смо да живимо на небесима, јер тамо се Господ вазнесе телом- поручио је прота Драгомир Јовановић, истакавши да је сваки човек позван да освети цело своје биће, уз молитву Господу на свом животном путу.  

По Светој Литургији варошким улицама прошла је литија, у којој су корачали бројни верници, међу којима највише они најмлађи, што је дало посебну лепоту свечаности. Пред храмом је преломљен славски колач. Овогодишњи домаћини славе биле су породице Ивана Марсенића и протојереја- ставрофора Животе Новитовића, старешине мионичког храма. Славској свечаности је присуствовао и председник Општине Мионица Бобан Јанковић са сарадницима.

Ј. Ј.