Славска свечаност у Попучкама

Протонамесник Слободан Алексић: Све што радимо, радимо у славу Бога!

Празник Вазнесења Господњег традиционално свечано је обележен у Попучкама, чији је храм посвећен управо овом великом дану у двомиленијумској хришћанској историји.

Светом Литургијом је началствовао протојереј- ставрофор Љубисав Аџић, умировљени парох ваљевски, уз саслуживање свештенства из Ваљева. У литургијској проповеди, један од пароха попучанских, протонамесник Слободан Алексић је окупљенима говорио о симболици празника. Ослоњен на мисао Светог Владике Николаја да су пост и молитва два крила, која нашу душу узводе ка Небеском Јерусалиму, он је истакао да наш живот треба да буде такав да томе непрестано тежимо.

  • Наш живот треба да буде делатан, испуњен љубављу и жртвом за Бога и ближње. Све што радимо да радимо у славу Бога. Томе нас уче празници Господњи и светих Божјих људи, какав је био наш Свети Владика Николај, чије смо мошти јуче литијски донели у Храм Васкрсења Христовог и испратили браћи и сестрама у Београду, где ће предводити Спасовданску литију- рекао је отац Слободан Алексић и позвао вернике на литијски опход око храма.

Са овогодишњим домаћином славе Страхињом Бановићем свештеници су преломили славски колач. За наредну годину колач је преузео Мирослав Милиновић.

Свечаност је заокружена наступом КУД „Извор“ и славском трпезом, коју су овдашњи парохијани, на челу са старешином храма јерејем Небојшом Младеновићем, припремили за све госте.

Ј. Ј.